HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Jeg er et oliesvin - er min grund stor nok til jordvarme
anderssk
Hej

Jeg er motiveret for at komme af med vores oliefyr fra 1979.
Det er et HS-Tarm fra 1979 med en indbygget 100 liters vandtank.
Brænderen blev skiftet i 2008.
1 badeværelse med badekar og brus.

Huset er på 100kvm og har ca. 40-50 cm krybekælder.
Det er fra 1963. og har et étstrenget anlæg.
Der er én radiator på 350*30 cm og 4 på 70*90 cm
På loftet er der 200mm isolering og ydervægge er isoleret med 60-85 mm. (redigeret her stod cm før Shock )
Energivinduer fra 2008 hele vejen rundt.
Vi er 2 voksne og 1 barn.

Jorden er leret i området.
Graddage, forbrug osv siger mig intet.
Jeg ved at tanken var tom da vi overtog huset den 31/10/2007
Jeg ved at tanken var tom igen den 07/10/2009
Jeg har fyldt 3000 liter på den i siden vi overtog, så forbruget fra 31/10/2007 til 07/10/2009 har været på 3000 liter :-)
Vi flyttede først "rigtigt" ind 01/02/2008, så det er derfra forbruget tager fat.

Og så det egentlige spørgsmål - Grunden er på 780 kvm
Vil det være realistisk at kigge på jordvarme?
Vi har i øvrigt ingen planer om udbygning - og taget skal skiftes inden få år (med mere isolering til følge)
Redigeret af anderssk d. 08-01-2010 00:04
 
allankj1
Ja det tror jeg.

Men er du gal nogle tykke ydervægge du har Grin

Leg lidt med denne:

http://www.energinord.dk/asp/dvi/BeregnResultat.aspx?Areal=100&Antal=3&Form=Radiator&Byggeri=Forbrug&Sol=0&Virkningsgrad=C7,00&Energi=Olie&Forbrug=2000

Vælg "Jordvarme Queen 7" og tryk genberegn.

Grund på 780 - hus og fliser mv. Så har du måske omkring 600 m2 til nedgravning af slangerne. Du kan nok gå ned til 80 cm mellem slangerne hvis du mangler lidt plads. Men sørg gerne for lidt ekstra slange i jorden hvis det er og spørg gerne tiltråds herinde inden du beslutter dig og køber.

PS. med kun radiator skal du have buffertank på anlægget.
Med krybekælder har du nemmere ved at lave det 1 strenget system om til et 2 strenget. Muligt at du eventuelt skal investere i nogle større radiatorer men få en til at rådgive dig og indhente så flere tilbud på et anlæg.

Mvh

Allan
Redigeret af allankj1 d. 08-01-2010 00:01
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
anderssk
Tak for linket!!
Men ups for den da. Informationen om 1 strenget anlæg så jeg næsten som overflødig, men tænkte hellere for meget end for lidt information :-)

Hvis jeg vælger luft/vand LV9DC så er der ikke megen forskel på udgiften.
Er buffertank og evt. 2 stegsløsningen også nødvendig her?
 
allankj1
Må indrømme at jeg ikke ved så meget om fordele og ulemper med 1 og 2 strenget systemer men tror at 2 streng er bedst. Har selv gulvvarme så derfor har jeg ikke så meget erfaring og interesse for dette.

Buffer: Ja for med radiatorer vil du opleve at når 1 radiator kalder på varme vil pumpen gå igang med at lave varme til denne radiator. Det tager måske 5 min og så slukker den igen. En varmepumpe har bedst af at have nogle lange driftstider (lidt lige som en bil der er mest økonomisk i drift når den er varm og oppe i omdrejninger). En buffer på eksempelvis 150 liter vand vil betyde at pumpen så begynder at lave varme både til din radiator + de 150 liter vand i buffertanken. Det tager måske 30 min hvorefter den slukker igen. Men nu har du også 150 liter varmt vand til rådighed og når så den næste radiator i huset begynder at kalde på varme får den jo af den 150 liter varmt vand du har i tanken og så skal pumpen ikke igang med at køre igen. Pumpen kører så først igen når vandet i tanken er faldet ned til x i temperatur.

Du skal vide at en varmepumpe kører efter en varmekurve for returvandet fra radiator (og buffertank). Dvs. ved f.eks. minus 6 grader udenfor er er pumpen sat til at hvis vandet den får tilbage fra radiatorsystemet er under 45 grader ja så begynder den at køre indtil vandet der kommer retur fra radiatorsystemet f.eks. er 50 grader. Så stopper den og holder pause indtil vandet fra radiatorsystemet igen er under 45 grader. Kunsten er så at finde den varmekurve i pumpen som gør at man har den samme temp. i huset uanset hvad temperaturen er udenfor.

Er det 5 grader udenfor skal vandet måske være under 38 grader inden den igen begynder at varme vandet op til 43 grader.

Med andre ord styrer man temperaturen på vandet i radiatursystemet efter udetemperaturen. Dette kaldes "flydende kondensering".

Men helt klart kunne en luft til vand pumpe måske være ideen for dig.

Håber ikke ovenstående forvirrede dig mere end det gav dig viden på området.

Mvh

Allan
Redigeret af allankj1 d. 08-01-2010 00:41
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
allankj1
PS du skal lige sikre dig at du ikke får en pumpe der er for lille til dit hus. Der er ikke meget ved at så med en pumpe som ender med at være for lille til huset og ikke kan varme det op når det virkelige er koldt. Ved godt at man heller ikke skal have en pumpe der er alt for stor til huset men i og med du skal have buffer systemmet har den jo muligheden for at lave bufferen lidt større hvis leverandøren synes at den pumpe du vælger er for voldsom til huset.

Skriver dette for jeg synes altså jeg herinde har set lidt eksempler på at et par stykker har fået en pumpe der er for lille.

Pris forskellen på det samlet anlæg behøves ikke være meget større ved at vælge en lidt større pumpe og buffertank.

Mvh

Allan
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
Sydkoel
Der er lidt forskellige meninger omkring 1 strengede systemer, personligt vil jeg ikke montere lavtemperaturpumper på et sådan system.
Et 1 strengssystem kræver at radiatorerne bliver større og større jo længere ude på strengen de sidder, fordi vandet hele tiden bliver koldere og koldere.
Desuden er det altafgørende at man har et stort flow igennem varmesystemet, og det har man ikke med et 1-strenget system.

Man behøves ikke absolut at have buffertank når man kører med varmepumpe på radiatorsystem. Hvis det er en frekvensreguleret pumpe, burde den gerne selv kunne finde et fornuftigt leje at køre i. Radiatorsystemet lader man jo styre, præcis som var det gulvvarme, det vil sige fuld åben på alle ventiler, juster varmekurven så den passer til den varme du ønsker i huset. Hvis der så er nogen rum man vil have koldere skruer man lidt ned på ventilerne der. Husk også at montere en overstrømningsventil så sikrer du dig at der altid er flow i systemet også selvom alle radiatorer er lukkede.
Sydkøl A/S
C-anerkendelse - Medlem af VP-ordningen. Forhandler af DVI, Daikin, Sanyo, Panasonic og Duka.
 
allankj1
Tak for svaret. Så lærte jeg også lidt i dag. Trorede at der altid skulle buffer på radiatorsystem men kan godt se hvad du mener en frekvensstyret pumpe.

Allan
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
hamselv
-> Sydkøl

Man kan få det til at du med et-strengs. Jeg har en kørende. Jeg turde godt da jeg fik oplyst at det var midlertidig og at det skulle hives ned, så man kunne lave gulvvarme. Det er nu tre år siden. Jeg måtte eftermontere en større varmebærer pumpe, og individuel regulering på radiatorerne er nærmest ikke eksisterende. Men det varme huset op, og når først du endelig får det balanceret, klarer varmepumpens udekompensering resten. Men det er noget frygtelig bøvl. To strengs er langt nemmere og mere "tilgivende".

->Anderssk Må jeg anbefale dig en gennemgang og opmåling af en konsulent eller 2. Og så få et par forslag fra disse. Det er lidt halvfarligt at sidde på sådan et site som dette og foretage projektering. Din grund er ikke så stor, men det er huset jo heller ikke.
 
Admin
Hejsa

Alt endelig beregning af varmepumper, skal foretages af proffesionelle, alle skal læse og acceptere regler og legal disclaimer for siden. Se i velkomst feltet.
Ejer af Heatpump.dk
Super Administrator
Bestået VPO eksamen
Ansat i branchen
KMO medlem
Autoriseret køl
 
kla
Øhh.

Pas nu på med ikke at sætte buffer på et etstrengsanlæg,

Alla varmepumper uanset om det er behovstyrede eller ikke har brug for volumen at arbejde imod ca 25 liter pr kW varmepumpen er på. med "små og få radiatore er der ikke meget vand at arbejde med hvis ventilerne lukker eller der skal skrues ned.

Teoretisk skal hvis varmepumpen er f.eks. 12 kW altid være 300 liter at arbejde imod, og husk så lige at på et en-strenssystem er det ikke en buffertank men en volumeforøger som skal sættes som den sidste "radiator"

kla
Redigeret af kla d. 08-01-2010 19:33
 
anderssk
Hej og tusind tak for alle tilbagemeldingerne. Jeg troede at tråden var død, da jeg ikke modtager notifikationer via mail mere.

Nå, men som "hamselv" skriver, så havde jeg under alle omstændigheder tænkt mig at få professionel hjælp.

Hvis jeg ikke husker helt forkert, så er 2 af radiatorene ikke i en streng, det skal jeg selvfølgelig ned i krybekælderen og checke.
Hvis vi antager dette, så er det 3 radiatorer der skal laves fra 1 til 2 stenge. Det er overkommeligt.
Uanset fremtidigt valg (olie, gas, jord, luft) så vil 2 stengs altid være bedre end 1 strengs, så den beslutning er taget nu.
Jeg har også fravalgt gulvvarme i "tørre" rum da huset har et superflot junkers ask parket, som altid havde været gemt under gulvtæpperne :-)

DONG afviste jordvarme pr. telefon... De kender ikke engang min grund :-)
Så min opgave er nu at få nogen til at lave en gennemgang/opmåling og komme med løsningsforslag.
Redigeret af anderssk d. 12-01-2010 22:04
 
allankj1
Prøv lige at få fat i en fra DONG som ikke afviser dig. Du kan jo få optil 40.000 kr i tilskud hvis du bestiller en jordvarmepumpe gennem dem. Der er så tale om en danfoss pumpe.

Og 30.000 i tilskud hvis du vælger luft / vand varmepumpe.

http://www.dongenergy.dk/privat/cleantech/loesningermedcleantech/varmepumper/tilskud/Pages/tilskud.aspx

Med disse tilskud samt at luft til vand er billigere at anlægge er det muligt luft / vand måske er bedst for dig. Muligt du spare lidt mere el pr. år med jordvarme men måske ikke nok til at den højere anlægsudgift kan tjenes hjem.


Læs dog også lige denne:

http://www.heatpump.dk/forum/viewthread.php?forum_id=2&thread_id=1130&pid=6336#post_6336

Mvh

Allan
Redigeret af allankj1 d. 13-01-2010 10:40
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
anderssk
Hvilke anlæg kan bruges til et-stenget?
På mit gamle oliefyr sender jeg ud med 55-60 grader i denne vintertid. Radiatorene er ikke skruet mere end halvvejs op.

Er et anlæg med maks. 55 grader nok? eller skal det sende ud med en højere temperatur?

Jeg har ikke hørt fra DONG endnu - de har vist travlt :-)
 
anderssk
Jeg har stadig ikke hørt fra DONG, men har fået en del andre tilbud.
Jeg har, til orientering sat mere flow på cirkulationspumpen, skruet ned for fremløbstemperaturen og lidt op for radiatorene.
Jeg har 21-22 grader og en fremløbstemperatur på 45-50 grader.

Jeg har kig på:
1)Bosch EHP8AW med CC160
+Den har været på markedet længe
+Er på energistyrelses berømte liste.
+Billigste anskaffelsespris
-Forældet teknologi?

2)Sanyo CE2 ECO
+Frekvensstyret pumpe
-Ikke på energistyrelsens liste (=intet tilskud)
-Usikkerher om antallet af installationer


3) Daikin 8AA(Indendørs enhed) 7AD (udendørs enhed) + A3V3 (Varmtvandsbeholder)
+ og - som ved Sanyo

Årsagen til at Bosh bliver billigst er tilskud samt vidersalg af min CO2 kvote, som Dong også gør.
Uden tilskud ville Bosh være dyrest, og de to andre ligge på samme uændrede pris.


Spørgsmålet er så om Bosh er et fornuftigt valg.
Er der noget jeg har overset

 
kla
Har du undersøgt METRO THERMS nye luftvand varmepumpe ??

den kunne også være en mulighed
 
no100
hej
hvorfor er der ingen der spør om radiatorne er med eller uden ribber, ja det kan jog ogser være ned elementer vis de er fra bygge året, det er vel ikke uden betydning.
m.v.h. eli
 
anderssk
Bare en opfølgning/afslutning på denne tråd.

Det blev en Bosh EHP AW8 luft/vand varmepumpe med en 65 liters buffertank.
Efter rabat og tilskud så blev prisen kr. 60.500
Hertil kommer så noget ekstra for nyt afløb og lidt udskiftning af vand/varmerør

Installatøren var super og virkelig hjælpsom. Han fik løst opgaven til UG.
Opgaven var at rette op på et gammelt 60'er bryggers med rørføringer midt på vægen og rigtig dårlig pladsudnyttelse.

Lidt billeder fra projektet.
[url]http://www.facebook.com/album.php?aid=202832&id=657399825&l=8b439c62fc[/url]

Efter billederne er taget er der sat en aftræks-tørretumpler op. Det udvendige udtræk er ca. 10 cm over varmepumpens indsugning, så den får til tider leveret en varm fugtig luft :-)

Hvis du ser denne tråd og selv overvejer luft/vand, så send mig en privat meddelelse, så er du velkommen til at komme forbi og se/hører anlægget.

Tak for alle Jeres input!
 
allankj1
Hejsa

Jamen tillykke med den nye installation. Det ser da flot ud og pyntede meget på jeres bryggers.

Så har du et spændende efterår og vinter med dataindsamling fra anlægget samt sandsynligvis en del justeringer for at få anlægget til at køre optimalt samt således at I er tilfredse med varmen i huset.

Har du i forbindelse med installationen fået en bi-måler på anlægget? En sådan måler kan være rigtig god. Både for at se om du bruge mere eller mindre end det der er beregnet af din leverandør samt du kan bedre se om de ændringer du foretager betyder noget for el-forbruget og dermed kan du tilsidst finde den optimale drift for anlægget.

Mvh

Allan
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
no100
Hej
til lykke med anlægget, jeg håber du bliver så glad for anlægget, at du ikke skåner os andre for at høre om det, det ville bare være super.Grin
Med Venlig Hilsen no100.

2. sydhavsøerne 13kw scotte fra NBE. jordvarmelager med energifanger 24m2
hus 150m2 radiatorer varmetab 80 v.m2Smile
1. hovedstaden 8 kw jv fra NBE med 40m2 hjemmebygget energifanger
Hus 130 m2. radiatorer, loft 200mm. Vægge100mm. Vinduer termo.
 
anderssk
Nej, desværre har jeg ikke fået bi-måler :-(
Jeg troede at funktionaliteten var i varmepumpen.
Eftermontering af bimåler er en lidt pebert sag, så jeg holder mig til aflæsning af hovedmåleren. Jeg har aflæst hver uge i samme periode sidste år, så det giver et fingerpeg, men absolut ikke samme måling som bimåleren "#%
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 3

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,311
Nyeste bruger: Macila
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

24,366,951 Unikke besøg
XHTML CSS