HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Den rigtige installation til køling og opvarmning.
tb
Hej,

Jeg har søgt lidt rundt på dette forum, men ikke rigtig fundet svar på mit problem.
Jeg skal til at bygge et 2020 hus i et plan og skal vælge den rigtige energi form både til varme og passiv køling.
I min overvejelse er et jordvarme anlæg og lade det virke passiv køling i form af en køleflade på mit nilan comfort 450 anlæg. Jeg ved god jeg ikke får aircon, men håber på at kunne blæse lidt tør kold luft i huset så jeg kan køle det et par grader på de varme dage.
Spørgsmål virker det? Er der nogen der har prøvet dette!
Jeg har også overvejet at køle gulvet, men tænker at dette ikke er særlig smart rent komfortmæssigt, er der nogen her der har prøvet dette? Mange har holdninger om det men har ikke kunne finde nogen med erfaring.
Jeg er interesseret i den bedst varme og køle mulighed til et lavenergi hus.
Jeg overvejer et jordvarme anlæg med ca 400 slange i 2 lag, et CTC ecoheat 400 anlæg og nilan 450 comfort. Huset er 224 km med et varme tab på 12,3 pr m2 pr år.
 
LarsMA
Hej
Hvorfor Nilan 450 comfort?
En Comfort CT300 er rigelig stor og er passivthus certificeret.
Rørene er noget tykke på en Comfort 450.
Køling kunne være Airvex eller Nilan energislange.
 
tb
CT300 kan desværre ikke klar huset, det bruger for meget strøm ved store luftmængder, derfor bliver det nød til at være en 450. ellers ryger energiberegningen.

Nilan energislange vil den virke bedre end en køleflade? og hvor meget kan den køle.
 
lars-jacobsen
Hvis du skal bygge nyt 2020 hus så er der krav om max timer med (for) høj rum temperatur. Ligesom der er forhøjet krav til lysindfald.
Dette skal/bør din leverandør dokumentere, meget gerne i BSIM eller lign. program.
Og gerne med de rigtige brugervalgte comforttemperaturer, ikke bare lovkravene.
Så får du sat størrelse på din kølebehov, og kan begynde at finde en løsningsmetode. Herefter kommer valget af produkt. Men det er selvfølgelig bare min tilgang til tingene.

Personligt vil jeg idag vælge en reversibel JVP som kan lave højtemperatur køling i gulvet, de få timer hvor der skulle være behov herfor. Der er mig bekendt endnu ikke ret meget praktisk erfaring med dette, så der er meget holdningsbaseret. Igen som du selv skriver er det ikke aircon, eller kølediske til supermarkeder vi taler om. Behovet er i virkeligheden ikke ret stort.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
tb
Jeg vil bede om dokumentation for varmen i huset, men tror faktisk ikke de kan finde ud af det. jeg er blevet noget klogere undervejs i mit byggeri og standard byggefirmaerne kan meget når der skal sælges men ikke så meget nå man skal lave noget nyt og noget der ikke ligger inden for standard.

men jeg vil prøve med BSIM, nogen der ved hvor man evt selv kan få lavet en beregning til menneske penge?

vedr køling i gulvet har jeg kigget og overvejet dette.

problemmet er nok bare at i køkken og andre steder hvor der er klinker bliver gulvet koldt at gå på ved hvis man sætter temp til ex 18 grader.

så jeg er lidt bange for denne løsning.

Derfor tænker jeg på at bruge ventalation som køling, problemmet her er bare at det ikke blæser så meget som man rigtig kan køle, tror jeg.

Så erfaring modtages meget gerne.
 
lars-jacobsen
Tjaa det er muligt gulvet vil føles lidt koldt, hvis man tror gulvvarme er ensbetydende med dejligt lune gulve (ligesom badeværelses gulve). Men så kan man jo overveje køle vægge eller lofter. Det er meget anvendt i tyskland. Og det skal måske enda ikke engang være 18 men måske 20. Ihvertilfælde ikke koldere end 18. Prøv at tænke på når du varmer op hvor lidt forskel der behøves. Du har jo en stor flade (masse) og en forskel mellem gulv og den generelle rumtemperature på bare 2-3 grader vil helt sikkert have gevaldig effekt på overtemperaturen.
Køling vha af ventilationen er hurtig og effektiv, men der skal bruges noget energi som ikke påvirker regnskabet negativt.
Mht.pasiv køling ala Airvex eller Nilans energislange, findes der et et tysk program der kan beregne effekten af sådan et system. Har selv lagt rør ned i efteråret, men har endnu ikke fået det koblet sammen med mit Nilan anlæg endnu. Og jo der kan være skimmel risiko, kondenseringsproblemer mm, men jeg skulle have rør tværs over haven afligevel til nogle solceller så det var ikke den store merudgift eller besvær. Så nu prøver jeg. Jeg kan jo altid koble udenom systemet via mit motorspjæld som jeg har på friskluft siden.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
Chr
Jeg bor selv i et 2015 hus, hvor der kommer en del sol ind, og dermed også høje temperaturer i sommermånederne.
Jeg har ikke køling overhovedet, men klarer det fint med to velux ovenlysvinduer i kiploftet i alrummet. Når jeg kommer hjem og der er varmt lukker jeg de to velux'er op og åbner et vindue i hver ende af huset. Så sørger skorstenseffekten for et godt luftskifte og dermed køling.
Det er den første løsning jeg ville tage med i mine overvejelser med hensyn til køling.

Chr.
197 kvm hus, energiklasse 2015. Blowerdoor testet til 0,28.
IVT PremiumLine EQ C8 varmepumpe med 463 meter turbocollector og 300 l buffer.
Specialdesignet ventilation med varmegenindvinding, Genvex Energy II med emhætte tilsluttet.
 
hamselv
Nu har den vendt flere gange. Og alle trylle numrene med at køle billigt/passivt/evporativt osv osv duer enten ringe eller ikke.

Og jo, du kan så køle rigtig fornuftigt, når du har energibrønde og kan hente noget op der ligner 8-9°. Meeeen alle de der smarte øvelser er svære at få ordentlig gode.

Passiv køling vi brønde eller grundvand: Fladerne bliver relativt store og det giver nogen anskaffelsesomkostning. Ligeledes er en brønd særdeles dyr. Altså får du grimme problemer med at overholde SEL på VE anlægget. Billund Lufthavn f. eks. bruger grundvand. Spørger du til driftøkonomien, klapper man helt i og vil intet fortælle. Måske der er lidt røde ører, hvis man regner på hvad det koster at luften skal igennem 8 og 10 rør-rækkers flader. Samtidig er driften af det vandbehandlingsanlæg der måtte eftermonteres heller ikke gratis.

Evaporativ køling har været fremme med jævne mellemrum igennem de sidste 20 år. Ulempen er galoperende tæringer og ualmindeligt kedelige driftomkostninger, hvis tingene laves korrekt med at bypasse (det koster strøm og vand). Samtidig er det åndsvagt dyrt og ydelsen er ringe. Man kan så lave en billigere version uden bypass, men så skal man være sikker på ikke at have for høj udsugningstemperatur. Endvidere vil man plages af fugttilvækst i rummene, idet roterende genvindere ikke kan blæse sig selv totalt rene for fugt. Altså dyrt, kostbart at køre med, levetidsforringende, ringe virkning. Men sælges på: "Gratis køling".

At køle på gulve: Ok ja hvorfor ikke, jeg vil bare under ingen omstændigheder have det. I min verden hedder kolde(re) gulve diskomfort. Og selvom man køler så lidt som 18-20° på fremløbet vil det ved f. eks 25° rum føles ualmindelig koldt. Den køling du opnår vil være tør, dvs der affugtes ikke. Så den relative fugt stiger i forhold til ingen køling, hvorfor at luften føles klam og klistret. Hvis jeg var bilforhandler og havde mig en stor biludstilling ville jeg ganske klart gøre det + supplere med et klimaanlæg der kunne sørge for affugtningen. Faktisk anvendes systemer der er "omvendte" altså kølelofter - med stor succes. Man skal dog dimensionere dem temmelig varsomt - OG du skal sørge for affugtningen af ventilationsluften. Ellers begrænser du ydelsen voldsomt OG laver ubehagelig klam køling. Altså du gødt gøre et eller andet, men skal kombinere det med noget der kan fjerne vandet - altså det render totalt løbsk på prisen, ved så små anlæg.

Jordkøling - igen ren tør køling. Ret værdiløst , men en lille målbar effekt. Alt for ringe virkende. Voldsom risiko for at skimmel og andre ulyksaligheder rammer én. Totalt ødelæggende for din SEL (pyt med det, ingen måler det alligevel). Med jordkøling er så ganske positivt om vinteren til forvarmning af luften, og er fremragende til at hjælpe højeffektive vekslere med at holde sig isfri.

.......og hvor ved "idioten" så det fra (alt det han lukker ud). Jo han startede for +32 år siden med småhus ventilation. Gik derfra til industriel- og komfortventilation. Fungerede dernæst som afdelingsleder i et køle-/ventilationsfirma. Så et smut til Semco og lave det samme. Så 12 år med køle/klima og varmepumpeanlæg og nu tilbage med primært ventilation.
 
lars-jacobsen
Der er ingen tvivl om at Hamselv har fat i den lange ende, mht fakta og praktisk erfaring.
Det er helt sikkert bedre at at årsagsbehandle end symtombehandle. Dvs først og fremmest skal man undgå at få overophedning. Hvordan gør man så det, når nu der er øget krav til lysindfald?
Det handler primært om design. Dvs korekt placering af vinduer,(ikke kæmpe partier mod syd) samt udhæng over dem som skygger om sommeren når solen står højt. Ja man kan sågar få ruder med indbygget microfilm der kan filtrere/skygge,. De virker rigtig godt, men er også hundedyre.

Men tilbage til det faktiske behov kan du ud af en alm Be10 beregning se "straffe" for overtemperaturen. Den er ikke helt præcis, men kan dog give et fingerpeg om hvor meget(lidt) energi der skal fjernes. Vi snakker jo ikke om "drivhuse" med vægge af glas som alle de moderne erhvervsbygninger og lufthavne. Men en bolig, hvor "problemet" på 1,5gr. opstår i måske 3-5 dage i Juli/August.

Som Christian også skriver så laver man også meget hybridventilation (igen designfasen) som kan hjælpe gevaldigt på årsagen. Eller afhjælpe hvis/når problemet er der.
Har også selv et par Velux vinduer (mod nord og vest, så de giver lys, men ikke varme) som jeg kan åbne hvis der trænger til "udluftnng"eller naturlig natkøling. Det kan dog gove træk og andre gener, så benytter det ikke så meget.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
woebbe jordvarme siden 1985
Jeg har også ventilastionsanlæg i mit hus og har gennem årene også undersøgt flere muligheder for at lave køling.
lige meget hvordan jeg har regnet på det, har det vist sig at den billigste og til prisen mest effektive løsning er at købe en billig luftvarmepumpe og placere den i et rum feks soveværelse, som så kan køles ned på en varm sommer dag.
de billige luftvarmepumper er ikke specielt gode til at lave varme når der virkelig er brug for det, men til køling på en varm sommerdag er de rigtig gode. udgiften til installation er minimal.

den løsning har fungeret udmærket hos mig i de sidste 10 år.

at køle et helt hus effektivt ned kræver faktisk en hel del energi.
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
tb
Jeg vil prøver at få fat i beregningen. Byggefirmaet sagde at mit hus så fint ud på energiberegningen, men at der var risiko på overophedning i stuen,
Jeg på prøve at kontakte energikonsulenter for at høre hvad han siger.

tænkte at køling i gulvet kunne være en løsning, temp kan sættes til 22-23 grader, så må det da være til at gå på uden at fryse, samtidig er det en stor flade. så hus huset er 30 grader må det give lidt.

på samme måde som man varme om vinteren. Det er klart det ville tage noget tid at køle huset ned.

Gennem ventilationen er næsten gratis, det koster vel kun ca 5w men ved ikke hvor meget det kan give.

Jeg vil så få gjort plads til solafskærmning også.

Min spørgsmål gik mest på erfaringer med passiv køling. det koster ca 10.000 at indløbe en køleflade og få den sat op. men hvis det slet ikke giver noget, er det jo spild af penge.

gulv køling koster heller ikke det store, men der skal dog lavet noget, for at undgå dugpunkt.
 
Chr
Ulempen ved gulvkøling, udover det nævnte ar, at varme stiger op og kulde falder ned. Så det er kun lige over gulvet du får noget køling. I hovedhøjde er det i praksis nul.

Sørg for at have lidt luft i din energiberegning. Der kommer nemt nogle småtterier til undervejs, og så kan du komme på den gale side af grænseværdierne for 2020.

Chr.
197 kvm hus, energiklasse 2015. Blowerdoor testet til 0,28.
IVT PremiumLine EQ C8 varmepumpe med 463 meter turbocollector og 300 l buffer.
Specialdesignet ventilation med varmegenindvinding, Genvex Energy II med emhætte tilsluttet.
 
hamselv
Hvis du har koldt nok vand, kan du vel producere en lille kW køleeffekt via ventilationen. Kun de færreste (såsom chr) har en luftmængde der ville kunne bare lidt mere.

At køle på gulvet bliver lidt småbekosteligt, da det kræver vekslere og pumper + styring deraf. Du kan ikke bruge brinen direkte i gulvet med mindre du kører glykolbaseret brine.
 
tb
Ved ikke om det er en glykolbaseter bine, men ellers kan jeg vel bare købe sådan en i stedet, det er forsat på projet niveau. Men bestillingen bliver lavet inden for kort tid.

Nogen det kan anbefale en glykolbaseret bine, jeg har brug for en 6-8 kw varmepumpe.
 
hamselv
Propylen glykol = dyrere, ugiftigt, rigtig træls at pumpe, derfor uegnet til varmepumper, da deres brinepumper er for svage.

Ethylen glykol = pris som sprit, giftigt, æder galvanisering, bruges til solfangere og gamle jordvarmeanlæg. Udslip = giftgrund og kommunens miljøfolk ruller helt om på skjoldet.

Sprit = normalt i form af ætanol, denatureret med methylalkohol, for at ingen skal fristet til at lave gin af det. Giftigt i dets rene form, men meget hurtigt nedbrydeligt i naturen, og anses derfor som det ubetinget mest egnede til jordvarme af de fleste leverandører. Let pumpbar. Uegnet til solfangerbrug og i varmeanlæg.
 
lars-jacobsen
De moderne VP der kan lave køling har styring, veksler og ventiler indbygget. Prøv at kikke på wieshaupt, viessmann mfl. De kan køre både "frikøl" hvor man bare veksler mellem "gulvvarmevandet" og brinene i jorden, eller den kan lave aktiv køl, hvor man benytter kompressoren.
Skal man have en jordvarmepumpe idag, vil jeg klart anbefale denne feature.
Moderne rumtermostatstyringer er iøvrigt også forberedt på at skulle virke omvendt i kølemode. Dvs. der kun køles i de rum der har behov. Men det kræver jo at telestaterne ER monteret, og ikke demonteret, som flere af brugerne herinde har for vane at gøre. Det er der i øvrigt ingen grund til, da man kan jo bare kan sætte rumtermostaten så højt at den altid er åben og kalder på varme. Har man så en moderne pumpe med kølefunktion, ja så vupti får man kølet i de rum der har behov, og ikke i hele huset.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
tb
Tak det lyder som noget af det jeg søger.
Den vvser jeg er i kontakt ked anbefalet ctc ecoheat400 8kw den skulle have noget frikøl, men om den kan til gulvene eller om det. kun er tiventalation ved jeg ikke. Det er gastech der laver service på dem.

Jeg må tale med ham om det.
 
lars-jacobsen
Har jo også selv bygget nyt hus og ved man gerne vil i gang i stedet for at blive ved med at dvæle ved projektering og finde optimale løsninger.
Men det er nu engang bedre at forebygge end helbrede.
Et godt sted at få inspiration og "huske/checkliste" kunne være:
http://dsbo.dk/
Meget af det handler godt nok om erhverv, men konceptet med at få projekteret korrekt er vist meget klart. Det er ikke alle brøler/fejl man kan rede med tekniske løsninger efterfølgende. Eksempelvis ønsket om store glasfacader pga udsigten og ønsket om "gratis varme". Det kan give andre gener i form at overophedning og blænding.
Igen kan man projektere sig uden om problemet, så er det at foretrække. Hvis ikke, ja så er det man må se på hvilke tekniske løsninger der kan afhjælpe. Ligesom i dit tilfælde.
Nogle gange er valget desværre bare mellem pest eller kolera, og det er svært at projektere sig ud af. Eksempelvis pga. nogle ufravigelige æstetiske/arkitektoniske krav. Her må man så tage det sure med det søde og finde et acceptabelt kompromis.

mht til konkret valg af VP system ja så spørg om reference installationer og tag kontakt med brugerne for at høre deres erfaring/oplevelse. Det er meget mere værd end en sælgers lovprisning, eller ens egen fortolkning af en velskrevet teknisk brochure.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
tb
Ja det er lidt af en udfordring. og er klar over at jo mere man kan have med i sit projekt fra starten.
Det er dog ikke lykkes mig at finde en VP der både har frikøl og mulighad for aktiv køl.

Er det muligt at få pasiv køling med vandrette jordslanger, eller skal man så have en lodret boring? (sådan en kostet det dobbelte)
 
lars-jacobsen
http://www.vaillant.dk/kunder/produkter/geotherm-exclusiv-vws-633-1033.jsp#article5 måske ?

Køling med vandrette slanger, ja, indenfor rimelighedens grænser. Igen det kommer an på forudsætningerne. Men en boring er uden tvivl meget bedre,.
Men inden man bestemmer sig skal man måske lige kikke nærmere på jordbundsforholdene - også i dybden, hvis man påtænker på at "lagre varmen" eller køle. Ligger sonden/slangerne i vandførende lag er der sandsynlighvis god potentiale for køling, men så er der sandsynligvis ingen "varmelagring". Jo måske til naboen.
Det kan hurtig blive teoretisk, så få styr på behovet, iden der bruges for meget tid og energi på at undersøge og finde (u)mulige tekniske løsninger.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 29

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,311
Nyeste bruger: Macila
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

24,363,065 Unikke besøg
XHTML CSS