HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Trevejsventil - elvandvarmer
Kalechen
Spurgte min VVS'er, hvorfor han valgte at installere en elvandvarmer, når man, har jeg forstået, bruger en trevejsventil til enten gulvarme eller brugsvandvarme.

Er princippet enkelt, men i praksis kompliceret eller?
 
hamselv
Skal vi gætte på han ikke er kurseret i installation af varmepumper??? Det ville være mit gæt! Der er intet svært i at bruge en trevejsventil og en egnet varmtvandstank. Og selvom COP falder slemt under brugsvandsopvarmning er det sjældent ringere end 2,5 gange bedre end direkte el. Mestendels er brugsvandet 2/3 billigere end elopvarmet brugsvand. Men hvis man har en kineservarmepumpe af de ringe, kan det værre ringere. Men vi har da set disse temmelig ringe installationer, hvor man tager en relativt udmærket varmepumper som f. eks Panasonic og så makker et par elvandvarmere på - altså kobler så varmepumpen kun hjælper op på 30 - 35° og ellen så skal lave resten direkte. Den sidste vi så var så oveni skidt monteret med brug af ikke for stort alu-pex. Var ikke for godt dimensioneret. Hele installationen valgte man at pære ned og overgå til fjernvarme, idet man aldrig havde magtet at få det til at spille.
Så ret kort fortalt kan det kun skyldes uvidenhed. Hvis ikke du har fået installeret ville jeg skynde mig at finde en vidende installatør.
 
Kalechen
Mange tak for svar, det hjalp meget på forståelsen. Jeg sender svaret til VVS'er og afventer, hvad han mener. Han virker ellers reel og kompetent på mig. Han er blevet anbefalet af formanden fra et større boligselskab og han omtalte firmaet meget tilfredsstillende.

Der var også en snak/problematik vedr. varmtvandstank, da der blev rejst tvivl om at varmepumpe ville gå i fejl, hvis returvand var for varmt eller veksler ikke var effektiv nok. Jeg har måske et problem, da jeg ikke har meget plads at gøre med, hvis det er varmtvandstank, som er for lille?

Jeg forestillede mig, at systemet var/er konstrueret til at agere på returtemperatur for hvordan skulle varmepumpen ellers registrere, hvornår den skal stoppe med at producere brugsvandstemperatur?
 
hamselv
Det er problem med især ældre varmepumper og on/off pumper. De vil helst samarbejde med beholdere med stor spiral eller kappevandvarmere. Samtidig må disse meget gerne have en rimelig volumen, for at give en stabil god og pålidelig brugsvandsforsyning. Men f. eks. Bosch anvender at manipulere med pumpeydelsen på den primære pumpe for at tilpasse til forskelle i delta T over pladeveksleren. Mitsubishi'en justerer simpelthen på kompressorydelsen og kan derfor køre på lidt mindre egnede beholdere. Men mindre man taler om meget vanartede installationer har jeg svært ved at kunne se, hvor en elvandvarmer var at foretrække. Meget oftest er konstellationen med en færdig beholderunit som indedel langt at foretrække. Men det kan jo være smeden ikke har et kølecertifikat og derfor er nødt til at operere med all-in-one udedel. Dvs radiatorvand i udedelen. Så giver det mening at han måske ikke kan finde plads til en ordentlig tankunit. Jeg ville personligt klart vælge en split løsning og anvende en ordentlig størrelse beholder, hvis jeg skulle have luft/vand. Og for at min installation skal spille max, fandt jeg også plads til en buffer tank. All-in-one, flowsikring med AVDO og lignende narrestreger er i min optik bestemt ikke optimalt.
 
hamselv
Har smeden ikke et kølecertifikat, kan han heller ikke lovligt servicere VP'en fremadrettet. Vær OBS på at der findes et lille certifikat til max 2,5 kg og et rigtigt kølecertifikat. Kig på KMO.dk hvilket certifikat din montør har. Rigtig mange snyder med dette og opstiller og servicerer noget de ikke må.
 
Kalechen
WPL25AC er 3 år - ikke kørt og har 5,5 kg kølemiddel. Kan arbejde uden buffertank i.flg. installationsmanuel. Der bliver monteret 2 x 200 liter buffer i serie, da der er pladsproblemer også i højden.

Jeg har del solceller (7.5 kW), der stort set vil kunne bruges til elpatroner, som jeg agter at bruge til tankene.

Firmaet er ikke på kmo.dk, men det er en monoblok, så det kun er en frem og retur og så er det vel ok...
 
hamselv
Hvis du har plads til 2 stk 200 liter buffer kan jeg ikke se problemet. Så kunne du uden probelemer montere en 200 liter VV beholder og en 200 liter buffer. Har Stiebel Eltron i dansk importør i tiden. Jeg Tænker teknisk backup?

Er firmaet ikke certificeret er der et problem_

Anlægstyper deles efter denne af mængden (vægten) af kølemiddel, og er vægten større end 2,5 kg, kræves en certificering efter ISO 9001. Anlæggene er opdelt på en skala fra A til D, hvor D er den mest omfattende. Virksomhedens indplacering på skalaen afhænger af de ansattes certifikater.
 
hamselv
Borö slingtank kunne være eminent til sådan noget og så kunne man ved samme lejlighed bruge deres buffer også. De har samme størrelse. Kan dem ikke lige i hovedet. Men det spiller max selv med større on/off pumper.
 
Kalechen
Nej, ingen distributør, men en dansk servicepartner.

Det var for at have så meget buffer som muligt til natten, da kapacitet måske kniber med ca. 350 m2 tung gulvvarme. Ellers ville jeg meget gerne "nøjes" med én 200 liters buffer.

Hvor stor en ekspansionsbeholder ville du bruge?

Nå da, det med certificering er da noget af et problem. Hvad med 5.5 kg?
 
Kalechen
Billede
 
Kalechen
Kunne ikke sætte billede på, men det er, hvad der står på etikette:

300-KLAB-15-045
Stiebel Eltron Besell-Nr. 234760 CE Nr. 9062/072704
Typ: WPL25AC
Kältemittel: R410A
Füllgewicht: 5,50kr
PS (HD) 4,5 MPa

Volumenstrom: WQA Luft (A) 4000 m3/h
Volumenstrom Heizung EN 14511 (A7/W35; 5K) WNA Wasser (W) 1,4 m3/h
Druckabfall in WP/zul.Überdruck: WQA Luft (A) 30 Pa WNA Wasser (W) 110 hPa/0,3 MPa
Einsatzgrenzen WQA Luft (A) -20 grader C/ +40 grader C WNA Wasser (W) +15 grader C / +65 grader C

Betriebspunkt - Wärmeleistung (kW) - Leistungsaufnahme (kW) - Leistungszahl (COP) (-)
A2 / W35 - 8,33 - 2,00 - 4,17
A -7 / W55 - 13,93 - 5,76 - 2,42
A7 / W35 - 7,84 - 1,54 - 5,09

Anschluss - Absich. - L-Aufnahme max.

Wärmepumpe - 3/N/PE-400V 50Hz - 3x16A - 8,4kW
Zusatzheizung (DHC) - 3/N/PE-400V 50Hz - 3x16A 8,8 kW
Steuerung: 1/N/PE-230V 50Hz - 1x16A - 0,5kW
Anlaufstrom/LRA: 5A/35A
Schutzart IP14B
gem¨B EN 14511
Montageanweisung beachten Dichthelt geprüft! Made in Germany 279975-38511
 
hamselv
Prøv at kontakte Bjarne, Fyns Varmepumpe Center. Han er en gammel rotte, og har været med længe. Bjarne har Borö tankene på lager.
 
Kalechen
Nu kan jeg se firmaet på godkendte virksomheder.

Har desværre kun 145 cm at gøre med i højden, så det bliver Vaillant 200 - den eneste der kan klemmes ind.

Tak for svar.
 
hamselv
Har et par gange været med til at hugge gulvet op hvor tankene skal stå. Så sommetider kan der trylles. Snak med Bjarne.
 
Kalechen
Desværre ikke muligt, da der løber rør i beton lige nede under.

Og VVS-mester mødte op i dag og tog en god snak. Han garanterede og stod inde for installationen og at det ikke var muligt pga. pladsproblemer.

Og der er sgi ikke meget plads, da vedk. cowboy, der solgte mig VP, kun havde i tankerne at skrive fakturaer ud til kunder, der ikke er så vidende og ender med "benspæn". Rådgivning var der INTET af. Men det er desværre hvad man kan ende med, når man stoler på en bank-advokat-brugtvognshandler type!

Jeg havde fra start gjort VVS opmærksom på denne tråd og jeg stadig en god fornemmelse af, at skulle et eller andet "hinke", så er han moralsk nok, til at stå inde for installationen.

:hamselv - tak for indsatsen!
 
hamselv
Tog så lillebror TIDA200 som slingtank og en som buffer. Begge skaffevarer hjem fra Sverige. Ikke fuldkommen optimalt, men afgjort bedre en elvarmeløsningen. Men en varmepumpe af den størrelse burde den snildt kunne følge med. Ville så lige først fordybe mig i manualen og se logikken hvordan den styrer brugsvandet. Havde det været en Bosch eller Mitsubishi kender jeg logikken og det havde være uproblematisk. TIDA 200 er kun 116cm høj. Mit valg ville stadig være Bjarne, der har de fornødne certificeringer og erfaringen med varmepumper.
 
hamselv
Vil du være lidt mere end bombesikker kunne de vælge at proppe en elpatron i TIDA'en, men det giver ikke rigtig mening. På TIDA'en har du fulde 200 liter at køre på, så det burde spille. Og ved det den fungerer som en gennemstrømningsvarmer burde det være nok. Vil man gerne have meget varmt vand, kan man også sætte en bette elvandvarmer i serie. Kører TIDA'en på lige over 50° og sætte elvandvarmeren på ca det samme. Falder temperaturen fra TIDA'en (og det gør den hvis man skamtrækker fra den) hjælper el'len direkte til. Vi har lavet flere 14 og 16 kW'ere med TIDA300 og der får vi gode pause og driftider. Og selvom det er gennemstrømning ligger afgang brugsvand særdeles tæt på beholderens toptemperatur. Fordelen ved disse er meget lille brugsvandsindhold og derfor ingen legionella-bøvl. Spiralen er rustfri og kan køre med alle rørsystemer. TIDA 300 har jeg kørende på 6 ungdomsboliger med en 14 kW'er og to steder har vi fire lejligheder på en lignende opstilling. Alle steder rigeligt med varmt vand og ingen pjatkørsel på samme. Har så ikke prøvet 200'eren. Men mon ikke den duer lige så godt, bare med en smule dårligere start og stoptider. Dette burde kunne fikses ved at anvende lidt højere hysterese.
 
Kalechen
Nå, det med billeder er ikke så nemt, men tak endnu engang hamselv, installation er igangsat og VVS har givet hånd på, at det vil fungere, som det skal.

kalechen.dk/Varmepumpe.htm
 
hamselv
Synes den kobling ser noget broget ud. Hvorfor ikke lavpraktisk koble de to beholdere i serie. Går ud fra du laver blanding fordi du vil køre højtemperatur (for at buffe). Du går så glip af en masse virkningsgrad.

KEEP IT SIMPLE = KIS

NB Det er ret behersket hvad du kan buffe i 400 liter. Dit gulv har langt højere bufferkapacitet.
 
hamselv
Og hold jer nu for guds skyld fra alupex. Og laver i det i alupex alligevel, så gå op i størrelse. Der er ingen lysning i alupex vinkler.
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 1

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,024
Nyeste bruger: cleanerdk
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2019 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2020 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

13,377,756 Unikke besøg
XHTML CSS