HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Problemer med Shunt /gulvvarme
Bondemann
Hej.

Første gang her på siden, så bær gerne over med min uvidenhed.
Bor på landet i et hus fra 1985 anslået varmetab på 45w/m2
har gulvvarme i 65kvm og radiator i 20kvm, 1 sal er der kun el varme.
Har fået et IVT EQ c10 med 300l buffer sat op.
Den kører fint, har dog bøvl med cirkulationspumpen slukker.
den er nu sat direkte til 220v udtag og kører dermed hele tiden.
Hoved problemet er der ikke helt er varmt nok i huset.
18 19 grader..
Shunten står på 30 grader ind, og kan ikke få den højere op selv om jeg skruer op på kurven.
lige nu feks. o grader sat til 40grader = fremløb på ca 38 grader og 36 retur (siger varmepumpen) men stadig kun 30 på shunten. måler jeg selve gulvet i huset er der kun 24 grader, hvilket gerne skulle være 26.
hvad gør jeg forkert.
Håber nogle vil øse af deres erfaring..
[img]
IVT EQ C10 med 300l buffer. 3x300m i sand 200kvm hus på landet...
 
pmp
Hvorfor har du overhovedet en shunt ?
Hvis du vil beholde den, skal der en ventil i med meget større åbning.
Nibe F1245-8 (Vølund), 300 m jordslange i lerjord. Etableret i august 2010
103 m2 stueetage + 92 m2 kælder. Opført i 1963. 30% gulvvarme. Passiv solvarme fra 11 m2 sydvendt glasareal. Årsforbrug tidligere: 2.100 l olie + 500 kwh el til brænder og pumpe. Årsforbrug nu: Gennemsnit af de første 10 år med jordvarme 3500 kwh incl. pumper.
 
Bondemann
Hej. hvad skal væk så thermostaten og pumpen?
IVT EQ C10 med 300l buffer. 3x300m i sand 200kvm hus på landet...
 
hamselv
Det afhænger af øvrigt design.

De radiatorer du har er de overdimensionerede?

Hvis pumpen er tilkoblet IVT'en, skal den programmeres til kontinuerlig drift!

Du bør lade EQ'en lade bufferen og fra bufferen og ud mod radiator/gulvsiden kan du lade direkte med en Grundfos Alpha II eller en Wilo Pico pumpe, SÅFREMT radiatorerne er rigelige. Kører du med små radiatorer, bør du shunte som du gør. Men udskift ventilen til en der er noget hul i. Pumpe på gulvkredsen skal i så fald bibeholdes. Menæhhhh hvad siger installatøren???
 
hamselv
Dvs:

Ren gulvvarme direkte ind på manifold uden termostat og shunt pumpe. Den pumpe der driver fra bufferen skal stadig være der.

Meget store radiatorer + gulvvarme - det samme. Vær dog obs på at gulvslanger er store nok. Telestater skal bibeholdes.

Radiatorer der kræver noen fremløbstemperatur - behold gulvvarmeshunten. Ellers risikerer du for varmt fremløb i gulvene (ikke så godt for nogle laminatgulve). Vær sikker på at termostaten har ordentlig med hul og ikke er beregnet for højtemperatur.

Det er den korte version.
 
Bondemann
radiator er over dim. og med 18mm pex, som install anbefalet,
jeg har bøvlet med at den(ivt) har slukket for "fødepumpen" så den er nu sat til en 220 v stik.

Hvordan ved man hvor stor en ventil er er i og hvor stor skal den være.

det er en wavin paralelle tigris til 7 kredse
IVT EQ C10 med 300l buffer. 3x300m i sand 200kvm hus på landet...
 
Bondemann
tak,
det kan være termostaten er forkert så.. det vil jeg undersøge... kæmpe tak.

ved du evt hvordan kan konfigurere ivt til konstant drift at føde pumpe?
IVT EQ C10 med 300l buffer. 3x300m i sand 200kvm hus på landet...
 
hamselv
Hvor er installatøren henne i det her? Hvorfor har han ikke konfigureret den korrekt?
 
Bondemann
han er ved at finde ud af noget... jeg er nok bare utålmodig...
IVT EQ C10 med 300l buffer. 3x300m i sand 200kvm hus på landet...
 
lolliken
Hej Hamselv,

I indlæg nr. 4 skriver du at ” Du bør lade EQ'en lade bufferen og fra bufferen og ud mod radiator/gulvsiden kan du lade direkte med en Grundfos Alpha II eller en Wilo Pico pumpe”.
Hvordan opnår man den rette balance mellem cirkulationspumpen i VP’en og den eksterne Alpha2/Wilo?
Hvis VP-pumpen giver det største flow bliver bufferen vel fyldt op og så stopper VP’en inden husets varmebehov er dækket, og det resulterer vel i en del uhensigtsmæssige start/stop på VP?

Hvis den eksterne pumpe har det største flow vil den vel blande en del af varmesystemets returvand med det varme vand fra VP’en og dermed virke som en slags blandesløjfe, hvilket nok især ved radiatorer er uheldigt.
Kan du ikke prøve at forklare hvor
dan du får en sådan installation afstemt optimalt? Jeg tror at førstnævnte er årsagen til lidt for mange start/stop hos mig, så jeg håber du vil kaste lidt guldkorn af dig.

Mvh Lolliken.
IVT-X15, 2x350m slange, 225m2 renoveret hus fra 1913 + 135 m2 anneks/værksted. 70% gulvvarme og 30% radiatorer. 10 Kwp solcelleanlæg.
 
pmp
@lolliken
Du har helt ret - det er et problem man ser i rigtigt mange af den slags installationer. Desværre er mange ikke opmærksom på det, eller forstår det ikke.
Hvordan går det ellers med din varmepumpe - kan du varme værkstedet op, når du skal hygge dig med dine gamle biler ?
Nibe F1245-8 (Vølund), 300 m jordslange i lerjord. Etableret i august 2010
103 m2 stueetage + 92 m2 kælder. Opført i 1963. 30% gulvvarme. Passiv solvarme fra 11 m2 sydvendt glasareal. Årsforbrug tidligere: 2.100 l olie + 500 kwh el til brænder og pumpe. Årsforbrug nu: Gennemsnit af de første 10 år med jordvarme 3500 kwh incl. pumper.
 
hamselv
Simple dear Holmes. Hvis du skal føde radiatorer der ikke er voldsomt overdimensionerede, er du nødt til at anvende en lidt høj varmekurve. Disse temperaturer er i overkanten til gulvvarmen og det er derfor kun den du shunter. EQ'eren bruger Delta T reggulering på varmebærerpumpen, og varierer derfor efter hvilken COP den kører med - altså ved varm jord og eller ikke stor fremløbstemperatur køres med meget mere vand end når det er grovvinter og høj fremløb/kold jord er reglen. Derfor lader du bufferen i toppen og snupper også derfra til fremløbet. Så kører man lige en grad eller to over faktuelt behov og bufferen fyldes når radiatorer og gulvvarme melder sig tilfredss. Omvendt skal bufferen så tømmes inden vi starter igen. Det vil give nogle smukke lange start og stop tider + vi lader radiatorerne regulere som vanligt - altså reagere på solindfald og den slags. Og gulvet skal alligevel shuntes lidt ned i forhold til radiatorerne.

Nu kunne man så sige det var klogere at gå en grad lavere i fremløbet og køre alle radiatorer på fuld knald altid. Så kunne man hoppe over bufferen, men omkostningen er så at der ikke kan reguleres separat i hvert rum, som forlangt i BR og støj vil kunne forekomme i radiatorerne når jorden er varm og varmepumpen kører med meget høj COP.

Det beskrevne fungerer rigtig fint og start stoppene kan dæmpes. Et ekstra fif er at anvende en delta T på kun 3 - 4 stykker ved VV produktion. Det hjælper på de alt for mange start stop der er følgen af fabriksindstillingen.
 
hamselv
Ved en dimensionering lige i øjet og minus koldt, har du så ret i vandet pladrer lige igennem bufferen og VP'en kører 24/7. Lige netop i den driftsituation er bufferen unødvendig og kunne undværes (og alligevel ikke - den hjælper til at der ikke opleves huller i opvarmningen, når der varmes vand).
 
lolliken
Hej med jer,
Jeg fik gang i jordvarmen her for et par måneder siden og bortset fra lidt mange start/stop kører det sådan set fremragende. Det går jo sjældent som "præsten prædiker", så anneks/værksted er desværre endnu ikke koblet på systemet, med det kommer det forhåbentligt i løbet af 2013.

Jeg havde bl.a. lidt udfordringer med at få VP'ens cirkulationspumpe til at starte og stoppe med kompressoren, samt til at få x15 til at styre en ekstern 3-vejsventil, men efter det kom på plads spiller det rigtigt fint. Jeg kører systemet så temp. i huset er lidt for lavt og så laver jeg den ekstra komfortvarme med min brændeovn. Jeg fik bimåler på for 3 uger siden, og jeg har i den periode brugt 22 Kwh i døgnet, så det er jeg godt tilfreds med; Med oliefyret havde jeg skulle bruge +10L olie i døgnet.
Muligheden for logning er desværre ikke til stede på en x15, men på siden "minmaaler.dk" kan jeg se at jeg ligger på 10-12 start/stop i døgnet, og det kunne jeg godt tænke mig at reducere. Jeg har forsøgt at reducere flow'et mellem VP og buffer vha. en kuglehane på røret mellem disse, og det lader til at det har givet lidt længere køretider på VP'en, men der er stadigvæk meget langt til de 3-4 start/stop som andre kan berette om.
Jeg grubler derfor over hvad der skal til for at komme ordentligt i mål?
Mvh Lolliken.
IVT-X15, 2x350m slange, 225m2 renoveret hus fra 1913 + 135 m2 anneks/værksted. 70% gulvvarme og 30% radiatorer. 10 Kwp solcelleanlæg.
 
Bondemann
Hej
har nu kigget i shunten, og kunne konstatere at den kunne justeres 1,5mm længere tilbage, dvs kan åbne mere.
Føde pumpen fra buffer kører dog stadig på ca 30w? normalt?
Har lige luret drift dataen, og regnet mig frem til 12 starter pr døgn siden august,
og 3 timer drift/døgn i gennemsnit, den siger 4000 kw produceret til varme og 1000 kw til vvand.

læser lige nogen snakker om 4 starter pr døgn??

på forhånd tak for den geniale viden i deler. det er kanon, ville ønske jeg bare fattede alt første gang. det kommer vel.

@ ham selv det fif med delta 3-4 på varmt vand forstår jeg ikke?
IVT EQ C10 med 300l buffer. 3x300m i sand 200kvm hus på landet...
 
lars-jacobsen
Færre starter er der et par andre tråde om, og oftest skyldes det mange starter pga. VarmtVand kørsler og her kan det ofte hjælpe at sænke temperaturer lidt og øge hysteresen (Delta T). Vær dog opmærksom på Legionella problematikken og comfortbehovet. Meningen med anlæget er jo det primært skal lave varmt vand/varme, ikke at det skal kører så lidt som muligt. (Dette er også vigtig, men ikke det primære mål i sig selv).

At fødepumpen fra bufferen og ud i gulvvarmen kører på 30W viser at der er behov for vandflow (og dermed varme) ude i rummene.
Effekten falder kun hvis flowet eller tryktabet bliver mindre, Og hvordan bliver det så det ? Mindre behov for varme (flow) eller større rør (tryktaCool. Det sidste ændres normalt ikke undre almindelig drift, så der er kun behovet tilbage at skrue/regulere med.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
lolliken
Jeg har justeret temp. på mit VV til start ved 42 grd og stop ved 55. Det resulterer i ca. to VV-kørsler i døgnet med vores vandforbrug, så det er vel egentligt ok.

Det er de 8-10 centralvarme-kørsler som jeg godt ville reducere. Hvis ellers jeg kunne justere varmebærerpumpens flow ned tror jeg helt sikkert det kunne lykkes, men det kan man ikke umiddelbart på en X15. Der er jo ingen grund til at varmebærerpumpen kører på fuld kraft når VP’en ligger og hygger sig ved 20 Hz/4 Kw.

Mvh Lolliken.
IVT-X15, 2x350m slange, 225m2 renoveret hus fra 1913 + 135 m2 anneks/værksted. 70% gulvvarme og 30% radiatorer. 10 Kwp solcelleanlæg.
 
allankj1
Jeg kan ikke forstå at du har kørsler i løbet af dagen. Burde din pumpe ikke køre hele tiden da det er en IVT-X15 som er frekvensstyret. Hvis den har start og stop nu går noget af ideen da af med at have en frekvensstyret pumpe.
IVT HT 6+ + VBX-modul. 167 m2 hus med gulvvarme. Ibrugtaget i april 2008. Temperatur i huset cirka 23,5 - 24 grader. Årsforbrug cirka 4.200 kwh. Er superglad for min IVT. Nu med et 8,55 kw solcelleanlæg på taget leveret af Scandinavian Solar Systems ApS.
 
lolliken
Hej Allan,

Uanset om VP’en er af on/of typen eller frekvensstyret så stopper den jo når der ikke er behov for mere varme.

Det jeg tror sker hos mig er, at min X15 fylder bufferen hurtigere end Alpha2 pumpen kan nå at få sendt varmen videre ud i huset. Når bufferen er oppe i temperatur stopper VP’en og derefter bruger Alpha2 pumpen ca en times tid på at ”tømme” bufferen for energi, og så starter VP’en igen.

På en X15 kører styringen varmebærerpumpen op på max når kompressoren starter uanset om den laver 17 eller 4 Kw, og det kan man ikke umiddelbart ændre på i VP’en. Jeg har så dæmpet flowet til bufferen vha den nævnte kuglehane, og det ser ud til at virke. De sidste døgn har antal starter faldet til 8-9 incl. brugsvand, så jeg tror jeg er på sporet af noget af det rigtige.

Det er dog ikke så smart hverken energi- eller støjmæssigt at varmebærerpumpen kører max og kuglehanen derefter begrænser flowet, så en mere elegant måde efterlyses.Frown

Mvh Lolliken.
IVT-X15, 2x350m slange, 225m2 renoveret hus fra 1913 + 135 m2 anneks/værksted. 70% gulvvarme og 30% radiatorer. 10 Kwp solcelleanlæg.
 
F1250
Hej lollikken (m.fl)
Jeg har selv en frekvensstyret pumpe, dog fra et andet svensk mærke end din.
Alt efter hvilken slags gulvvarme det er, ser jeg mere eller mindre grund til både shunt og buffer.
Som jeg ser det, så kører pumpen på en alt for lille "kreds" (bufferen), og derfor er den hurtigt færdig med at hæve den i temperatur.
Her i huset fravalgte jeg buffer helt, da jeg ikke synes det er logisk at en "behovsstyret" pumpe fylder en buffer og slukker igen. Så her pumper Vp'en vandet direkte i gulvvarme og radiatorer. Skal hilse og sige der kan lagres en del varme i betongulve.

Dit forbrug ser MEGET pænt ud - hvor meget fyrer du i din brændeovn?

/ Flemming
Ps tror min vp har kørt ca siden 1/12 non stop :-)
Vølund F1250, 1150m slange, primært gulvvarme, bimåler på varmepumpe.
Renoveret gård fra 1886 med stuehus på 275kvm i et plan
FORBRUG: FØR: 10 tons Træpiller, ca 1000kwh til pumper/styring & sorte fingre MINDST en gang i ugen
NU: 20-30 kwh / døgn
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 6

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,295
Nyeste bruger: JonasL
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

22,207,559 Unikke besøg
XHTML CSS