HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Fighter 1145: Gradminutter
woebbe jordvarme siden 1985
Det er jo helt tosset hvis vvseren ikke har videresendt varmetabsberegningen til vølund, omvendt er det vel også underligt hvis vølund ikke har spurgt efter den hvis de har vidst at det var til et nyt hus, men det kan jo være t vvseren bare har bestilt det anlæg du har fået uden at spørge vølund til råds.

Det at du har et 300 l spabad, dvs et du skal fylde og tømmer igen efter brug, kan godt betyde at manvælger en varmepumpe et nr større eller montere en extra stor varmtvandsbeholder men det er mig bekendt kun når vi taler om de mindre varmepumper, de størrelser vi taler om til dit hus er rigeligt hurtige til at lave varmt vand.

Det jeg skrev med at udskifte modulet i bunden af Unitten er som sagt ligetil, men du skal ha vølund med på banen og få dem til at gøre det uden beregning eller for et meget lille beløb, da et nyt modul formegentlig koster omkring 30000 kr. I modulet sidder kompressor, kondensator, fordamper og brinepumpen[img][/img] samt varmebærerpumpen.

Jeg mener t din brinetemperatur på -1 ind og - 3,9 ud passer meget godt i forhold til slange længde og vsrmepumpensstørrelse, det første år vil brinetemperaturen mange gange være lavere pga at jorden skal a tid til at lægge sig om slangerne alle steder, iøvrigt står sommeren snart for døren så det skal nok gå.

Du har ret i t meget meget lange drifttider bevirker at brinetemperaturen bliver lavere i den sidste del at kørslen, men hvis der ellers er slange nok er det ikke noget problem og færre starter og længere drifttider øger levetiden på Varmepumpen.

De brinetemperaturen du måler på henholdvis 12 og 18 grader er som du selv skriver når Varmepumpen står stille og kan derfor ikke bruges til noget, det er blot stillestående brine i Varmepumpen der opvarmes af omgivelsestemperaturen.

Forskellen på brine temperaturen ind og ud bør ligge mellem 2 og 5 grader, 3 er vist det man stræber efter at opnå. Hvor langt ned brinetemperaturen når afhænger af anlægges størrelse i forhold til jordslangernes længde, jordbundforhold feks lerjord eller sandjord, vandgennemstrømning osv osv. Det er derfor ikke til at sige præcis hvad brinetemperaturen skal være ved en given udetemperatur.
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
F1250
Hej!
Jeg tænker umiddelbart manglende flow over varmekredsen?
Min egen 1250'er havde "svært" ved at komme af med varmen i starten indtil vi øgede flowet.
Jeg kører det direkte i gulvvarme/radiatorer og bruger på den måde gulvet som "buffer"
prøv at tænke på hvor mange liter vand i minuttet en 15 kw varmepumpe skal bruge for "flytte" varmen ud i gulvene med en delta t på 7-10 grader?
Just my 50 cent :-)

/Flemming
Vølund F1250, 1150m slange, primært gulvvarme, bimåler på varmepumpe.
Renoveret gård fra 1886 med stuehus på 275kvm i et plan
FORBRUG: FØR: 10 tons Træpiller, ca 1000kwh til pumper/styring & sorte fingre MINDST en gang i ugen
NU: 20-30 kwh / døgn
 
Fighter 1145
Hej Flemming

Jeg er enig m.h.t flow, og derfor, har jeg skruet helt op for rumfølerne. Kun i soveværelset står den på 15 grader.

Måske var det faktisk bedre uden telestater, så varmen blev reguleret i varmepumpen og fysiske flowskruer.

I øjeblikket kører jeg med GM -700 og har ca. 5 starter i døgnet og en driftstid på 9 timer. Jeg har ikke bimåler endnu, men det samlede døgnforbrug i huset er ca. 50 - 55 KW, så jeg har regnet mig lidt frem til, at varmepumpen nok forbruger ca. 40-45 kw. i døgnet. Er der nogen, som har et bud på om dette er et rimeligt forbrug, eller om jeg bør gøre noget for at reducerede strømforbruget ?

Det varme vands temperatur er indstillet til "normal" som er ca. 45-47 grader. Jeg forsøgte, at skemalægge, så det kun var 38 grader varmt frem til en time før morgenbadet, hvor det så igen skulle op på de 45-47 grader. Det har jeg nu droppet, idet jeg ikke tror, at det kan svare sig. Er der nogen, som har erfaringer med dette, når der er tale om en 300 liter varmtvandsbeholder ?

Jeg kan ikke gennemskue, om det vil kunne svare sig, at kæmpe for at få mit 15kw anlæg droslet ned til 12kw. Som det kører lige nu, vil driftstiden vel blot blive længere, og om der så kan spares ret meget strøm er jeg ikke klar over.

Jeg mener også at huske, at det var fordi at anlægget var på 15 kw., at slangerne måtte lægges i 2 strenge på hver 300 meter. Det går vist ikke, hvis pumpen er meget mindre end 15kw, idet brinepumpen så er mindre.
 
woebbe jordvarme siden 1985
Det er helt sikkert bedre at køre uden telestater(eller skruet helt op på alle telestater) og dermed overlade det til varmepumpens styring at hæve eller sænke fremløbstemperaturen afhængig af udetemperaturen.

Det er også det du gør nu med undtagelse af soveværelset og det er ok.

Det er dog vigtigt at dit gulvvarmeanlæg er indreguleret så der er ens flow gennem alle kredsene.

Jeg syntes det lyder som om dit skønnede varmeforbrug på Varmepumpen på 40-45 kWh i døgnet er noget for højt, jeg vil anbefale dig at få sat en bimåler på Varmepumpen så de ved præcist hvad den bruger, så er du også sikker på at Varmepumpen ikke engang i fremtiden får skyld for et for højt strømforbrug som måske skyldes noget helt andet.

Jeg ved godt man egentlig ikke kan sammenligne huse, men mit hus fra 1985 er ca 250 m2 fordelt på 2 plan, vi er 6 personer, hvoraf 3 er teenager med et stort varmtvandsforbrug til følge, samtidig opvarmer Varmepumpen også mit 1900 liters udendørs spabad, mit forbrug til Varmepumpen i marts måned var ca 800 kWh og vi sparer på ingen måde på varmen.
Dit hus er godt nok større, men også som mit fordelt på 2 plan, vi har samme varmepumpe, til gengæld er dit hus sprit nyt og energiklasse 2 hvilket er rigtigt godt derfor mener jeg at dit forbrug ligger i overkanten af hvad det burde kunne være.

Med rigtig indreguleret gulvvarmeanlæg og næsten alle telestater konstant åbne, ville jeg vurdere at du burde kunne køre med varmekurve 3,4 eller 5. Hvilket vil sikre at du altid vil køre med lavest mulige fremløbstemperatur og dermed billigst mulige drift.

Hvad varmekurve køre du egentlig med lige nu?????

Jeg mener ikke det giver noget problem med 2 x 300 m slanger og en mindre varmepumpe, tvært imod.
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
Fighter 1145
Hej Woebbe

Ja, jeg lærer noget hele tiden i dette forum. Godt, at du lige påpeger punktet "Varmekurve". Vølund har indstillet den på 5, og det har jeg aldrig ændret idet jeg ikke kendte funktionen. Nu forsøger jeg med 3, og så må jeg lige vurdere om det skal være 3, 4 eller 5. Pumpen stoppede omgående, så nu bliver det spændende at følge strømforbrug m.v.

Ja, jeg skal have kigget på en bimåler, så jeg kan følge ordenligt med.
 
lars-jacobsen
Varmekurve er ellers det første man regulerer på inden man begynder at finjustere og trimme for at hente/sparre de sidste kr/kwh.

En anden lille bemærkning om man bare skal pille telestater af og lade VP om det, duer Ikke hvis man skal leve om til BR eller have et ønske om at regulere temperaturen individuelt for hvert rum.
Det har også noget med den generelle anbefaling om man skal have samme flow i kredsene, det er faktisk forkert. Ved godt det fungere i praksis, men hvis man gør det "helt rigtigt" har man jo DS418 varmetabsberegningen for hvert rum, en individuel slangeudlægning der passer dertil og ikke bare standard med 30cm mellem slangerne.
Og termo- og telestaterne til at regulerer med.
Med standard udlægning, samme flow og forskellig varmetab vil temperaturen ikke være ens(det ønskede) i rummene. Men i moderne tætte og meget isolerede huse vil varmen have nemmere ved at vandre mellem rummene og udligne temperaturen, end at forsvinde ud af huset, så problemet ikke er så udpræget, men mere er teoretisk.
Og igen hvad er vigtigst, comfort eller lavt forbrug.

Mht bimåler så kan du købe dem billgt i Sydenergi's webshop.
http://www.seshoppen.dk/Shop/info.htm?articleid=1010000000000
http://www.seshoppen.dk/Shop/info.htm?catid=5&articleid=1040000000000
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
woebbe jordvarme siden 1985
@lars Jacobsen
Du har ret i at man ikke altid kan køre med præcist samme flow på alle gulvvarmestrenge, jeg har feks en godt 6 meter lang væg i min stue med vinduer fra gulv til loft og her har jeg et Højer flow end i de øvrige gulvstenge, men nogenlunde ens flow bør være det man prøver t indregulere efter, efterfølgende kan man så skrue lidt ned eller op for flowet i de enkelte kredse så der opnås en ensartet rumtemperatur. I enkelte rum som feks[img][/img] soveværelse kan man godt bibeholde telestatstyring så man kan have en noget lavere rumtemperatur.

Min egen erfaring er at bedste comfort og laveste driftudgift opnås ved at lade varmepumpens styring bestemme fremløbstemperaturen i forhold til udetemperaturen og samtidig køre uden telestater i stort set hele huset. Man undgår også på den måde at telestaterne og varmepumpens styring modarbejder hinanden samtidig giver det mulighed for at køre med laveste mulige fremløbstemperatur.

@ fighter1145
Jeg vil sige det samme som Lars Jacobsen vedr. Varmekurven. Inden du begynder at justerer på både gradminutterne og andre ting så bør du først finde den rigtige varmekurve.

Forudsætningen for at finde den rigtige varmekurve er som sgt at dit gulvvarmeanlæg er indreguleret korrekt og at der er korrekt flow.

Det er klart at Varmepumpen stopper når du ændre varmekurven fra 5 ned til 3. Gradminutterne på - 700 lyder alså heller ikke helt rigtigt.

Du bør sætte gradminutterne tilbage til fabriksindstillingen indtil du mener at have fundet den rigtige varmekurve. Gradminutterne er faktisk noget af det sidste du bør finindstille da det kan forstyrre mulighederne for at konstatere om de øvrige indstillinger er korrekte.

Min egen erfaring er også at det bedste tidspunkt til at finindstille på r midt om vinteren når dt. Koldt udenfor.

Mit forslag vil være at du med åbne telestater og gradminutterne på fabriksindstillingen, sætter Varmepumpen på varmekurve 4 og i de næste 2 dage vurdere om der i huset er en tilpas rumtemperatur, hvis rumtemperaturen har været for høj prøver du med varmekurve 3 og hvis den har været for lav prøver du med varmekurve 5.

Først når den rigtige varmekurve og evt parralelforskydning m.m. Er fundet bør der finindstilles på gradminutterne.

Jeg kan iøvrigt anbefale dig at læse manualen til Varmepumpen, der beskives indstillingaf feks varmekurven rigtig godt.
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
Fighter 1145
Hej Lars

Det lyder fornuftigt, og jeg vender lige tilbage til GM -60. Varmeprioriteringen er sat til 40 min. for varmt vand og 20 min. for varme. Jeg er klar over, at det betyder, at der først skal laves varmt vand, hvis der er et behov. Er denne indstilling ok, eller kan der optimeres på denne ?

Tiderne (antal min.) har vel ikke noget at gøre med selve køretiden for f.eks. varmeproduktion.
 
woebbe jordvarme siden 1985
Vedr varme prioteringen så betyder dine indstillinger at Varmepumpen først laver varmtvand i optill 40 min, hvis den indstillede varmt vandstemperatur ikke er nået efter de 40 min. Skifter Varmepumpen over til at lave varme til huset i 20 min. Og derefter skifter den til bage til at lave varmtvand igen op til 40 min osv osv.

Hvis der feks ikke er behov for at opvarme det varmevand kører Varmepumpen uafbrudt indtil varme behovet i huset er nået.

Jeg kan ikke lige se mine egne indstillinger hvor jeg er nu, men jeg mener mine står med 20 min til varmtvandsforbrug, 20 min til spabad og 20 min til varme.

Grunden til at din varmtvandsindstilling er sat til 40 min er formegentlig fordi du enten hr en Extra stor varmtvandsbeholder eller et Extra stort varmtvandsforbrug .
Jeg vil dog mene at med en 15 kWh varmepumpe så vil dit varme vand stort set altid være lavet på under 40 min så indstillingerne virker nok ok.

Tiderne har intet med den samlede køretid at gøre.


Nu hvor du er ved at finde den rigtige varmekurve bør du også lige checke hvad minimum fremløbstemperatur er sat til, indtil den rigtige varmekurve er fundet bør den sættes til 15 grader.

Minimum fremløb er den der bestemmer hvilken fremløbstemperatur der som minimum kører ud i dine gulvvarmeslangerne, hvis den står for højt vil den kunne snyde dig til at tro den rigtige varmekurve er fundet.
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 1

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,295
Nyeste bruger: JonasL
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

22,334,026 Unikke besøg
XHTML CSS