HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Valg af luft til vand pumpe
PeterKunz
Kuldebærer ligger på ca 11 og 14, eller 10 og 13. Jeg har sat den til en diff på mellem 3 og 4 ved 20 - 60 hz og lidt højere fra 60 - 90 hz.

I manualen anbefales det, at diff ligger på 4 -5, men en ekspert fra IVT i Sverige har sagt til en bruger derovre, at det skal præciseres mere end det:

• När pumpen producerar värme (ej varmvatten) så skall det vara (ungefär) så här: När pumpen går på lägsta fart (20 Hz) är det ca 3,8-4,2 graders skillnad. Mellan 20 Hz till 60 Hz skall det vara mellan 3 till 4 graders skillnad. När pumpen går på 60 Hz till max (90Hz) mellan 4 till 5 graders skillnad!
• När pumpen producerar varmvatten är det en "lägre frekvens" på pumpen och då nrukar det vara 3-3,8 graders skillnad!
Redigeret af PeterKunz d. 16-09-2007 17:12
IVT-X15, pr. 06/04-2007, 10m2 solvarme, Husdata. 700 m slange, 235m2 renoveret hus fra 1880. Radiatorer. Årscop (alt medregnet) pr 1.12.08: 3,7.
 
Carl Erik
Hej hvac
Jeg er meget tilfreds med resultatet af denne dialog. Hvis det virkelig skulle ende op med at nogle begynder at stille data tilrådighed så sammenligning overhovedet er muligt, så er vi kommet et meget meget langt skridt i den rigtige retning. TAK.
Jeg kan ikke forestille mig at der skulle være den store forskel på klimaet i Jylland og på Øerne, det kan vist kun dreje sig om jordbundsforskelle som kan have indflydelse på et jordvarmeanlæg, ikke et luft/vand anlæg!?
Mht COP ved forbrugsvandsopvarmning, så vil jeg stadig hævde at jeg har ret. Du har selvfølgelig ret i at hvis jeg lader Ispinden varme vandet op til 55 grader, så falder effektiviteten voldsomt, men hvis jeg kun forvarmede vandet til den temperatur som er nødvendig for radiatorsystemerne (f.eks. 44 grader), så ændrer det intet på COP!

Forklaringen på min forholdsvis høje fremløbstemperatur er at jeg både har gulvvarme og enstrengede radiatorsystemer, og for at kunne få en fornuftig balance mellem varmen i de implicerede rum, har jeg prøvet mig frem og fundet ud af at 44 grader ved den nuværende udendørs temperatur er ideel. Jeg er helt på det rene med at jeg ville kunne forhøje COP ved at køre med lavere fremløbstemperatur, men så skulle jeg måske justere oftere. Jeg skal givetvis også justere fremløbstemperaturen op, når det bliver koldere udenfor!

Jeg har gået mine worddokumenter igennem, og bortset fra et enkelt afsnit, hvor jeg var en anelse for negativ overfor jordvarmeslangers holdbarhed, og som jeg nu har slettet, kan jeg ikke se at der er noget andet som kan udløse nogen følelse af miskreditering. Hvad skulle det dog være ???
Iøvrigt, nu har jeg lagt ryg til temmelig mange negative udtalelser på det sidste uden at blive særlig sur, så hvorfor er du så mimoseagtig når der er noget der går dig imod?
Jeg kender ikke jordvarmeanlæg til bunds, men når leverandørerne ikke vil udlevere relevante data, så kan det da ikke undgås at man bliver lidt skeptisk, vel ??

Og hvorfor vælger du (I) ikke den positive attitude, og glæde jer over at der endelig kommer relevante data for ihvertfald een type luft/vand varmepumpe. Er det da ikke bedre end at der slet ikke kommer nogen? jeg fatter ganske enkelt ikke hvorfor I farer op og lader som om at jeg vil angribe jordvarmeanlæg ? Gu vil jeg da ej, jeg vil bare have lov til at deltage i debatten, og I burde tage med kyshånd imod alle opfindelser som kan gøre livet lettere og billigere, specielt med din/jeres ellers positive indstilling til alternative energikilder.
vh
Carl Erik
 
hvac
Vi er ikke uenige (næsten ikke ) Carl Erik. Jeg var dog med i varmepumperne sidste guldalder og husker med gru både vores og andres snedige opfindelser. Og de var ikke lige kloge alle sammen. Langt fra. Efter jeg nu igen har taget interessen (og levebrødet op) må jeg tage mig til hovedet over noget af det der blevet lavet dengang. Mistanken til Ispinnen må du undskylde, men i min normale verden, skal den ikke være væsentlig anderledes end en luft/vand, omend designet er spændende. Tanken om anvendelse af naturlige kølemidler kan jeg godt lide, omend jeg bliver lidt angst, når vi taler og naturlige brændbare gasser (som dreng oplevede jeg naboens hus blive jævnet med jorden ved en gaseksplosion). Når jeg kigger på produktet med kølemandens øjne har jeg lidt svært ved at forstår forskellen mellem luft/vand og Ispinnen, og med mindre noget er smuttet, mener jeg da rimfrost isolerer, hvilket burde forringe COP'en ved frost. Men lad nu al min paranoia ligge, og lad os stille afvente om ikke skidtet duer til vinter.

Klart nok din forvarmning af vandet ikke ville forringe COP, men du bør så rettelig medregne forbrugt eftervarme i det store slutregnestykke. Og at Ispinnen duer uden pumpedrift er jo genialt.

At jeg klapper voldsomt i hænderne over de nye jordvarmeanlæg, er fordi dem jeg har oplevet, duer. Snakker vi gamle anlæg var det bestemt ikke alt der var lige heldigt. Snakkker vi gamle luft/vand blev der sgu også lavet meget bras. Ispinnen kender jeg ikke. Har ikke prøvet at gramse. Kan ikke få det til at hænge sammen med det jeg mener at have lært. Men jeg forholder mig afventende og holder med nogen nysgerrighed øje med udviklingen. Men muligvis er det lidt ligesom CO2! Det vender alt fandeme også på hovedet. At tænke sig en varmepumpe der stiger i COP ved højere fremløbstemperatur?!?!?!? Iflg JTI er det fremtiden, når de finder dimser beregnet for kontinuerlig drift med +100 bar:
 
PeterKunz
Jeg troede egentlig en del af funktionen ved ispinden var udnyttelse af den energi, der udløses når vand skifter mellem at tø og fryse og omvendt.

Ikke at jeg ved, hvordan det skulle sættes i proces, det var bare en tanke, da jeg så billeder af den.

Er der noget om snakken?
IVT-X15, pr. 06/04-2007, 10m2 solvarme, Husdata. 700 m slange, 235m2 renoveret hus fra 1880. Radiatorer. Årscop (alt medregnet) pr 1.12.08: 3,7.
 
Carl Erik
Hej igen
Ja jeg tror såmænd også sagtens vi kunne blive meget enige hen ad vejen, men det kræver en del dialog :-). Argumentet med det eksplosive kølemiddel har jeg også hørt før, og det kan jeg også sagtens tilbagevise, idet R290, som er =propangas, bruges mere og mere, også i supermarkeder og frisørsaloner etc.
Iflg. miljøministeriets bekendtgørelser, som jeg gerne skal fremsende en kopi af, skal der ikke være mere ventilation end tilfældet er for et oliefyr! og når det kan bruges i biler, er det nok ikke så farligt endda, og så er det i modsætning til R407C og R410A HFC-frit, og er ikke i fare for at blive faset ud.
Og et lille kuriosum: Jeg har skrevet med en som påstod at han testede et plasma-luftvarmeanlæg med en COP-faktor på 10-12. Jeg har dog ikke hørt fra ham i det sidste års tid!
-
Det er korrekt, at faseskiftet mellem vand og is bidrager positivt til Ispindens effektoptagelse med rundt regnet 1kW pr kg is.
vh
Carl Erik
 
hvac
Du har så ikke helt ret deri (det med propanen) Carl Erik. Der kører mig bekendt eet test anlæg i en frisørsalon. I supermarkeder og industrielt anvendes det kun inddirekte. Dvs på toppen i kaskadeanlæg (med COP i bunden) eller som kølemiddel i udendørs monterede vandkøleanlæg.

Effektfaktorer er noget spøjst noget. Jeg kan vise dig et køleanlæg der kører med en COP på 20 (tyve)..........

....men ikke altid.

Og den med tilstandændringen kender vi skam, den bruges i isbanker.

Og kan du finde et betalbart stof, der har tilstandsændring fra fast til flydende ved f.eks 60 gr, kan vi sgu starte produktion af super-buffer-tanke til solfangere. Det er skam lavet, men med salt. Og det er desværre korrosivt. Har overvejet fedt af en art, men det er brændbart.
 
hvac
Men Carl Erik. Den is den laver! Er den fast og blank, eller der det sådan noget pulver rimfrost-noget?
 
Carl Erik
I øjeblikket får jeg kun en smule rimfrost på aluminiumribberne, men jeg har set i Sverige at de kan stå med centimetertyk fast is, som driver langsomt ned mod jorden og danner hele isbanker. Ingen har kunnet fortælle mig hvor stor COP er i sådan en situation hvor den ikke har fået lov til at afrime igennem flere uger.

Jeg vil tænke over dit projekt! Det må være noget i den stil den omtalte gut havde under overvejelse. Jeg har en søn som er kemiingeniør, måske kan han grave noget op.

vh
Carl Erik
 
Carl Erik
Lige en ting mere til dig hvac:
Når jeg om 4-6 måneder står med en endegyldig, nagelfast, dokumenteret, uimodsagt fast dom over Ispinden med en COP faktor på et eller andet, så er jeg spændt på hvilke argumenter du vil benytte for at overbevise mig om at jordvarme er mere effektivt end luft/vand. Det må da kræve dygtighed (læs et godt snakketøj) for at overbevise folk uden at have konkrete data?
Men det forventer jeg så også at du har til den tid :-)
vh
Carl Erik
 
hvac
Fair nok. Så skriver du også bare lærebøgerne om! Dem skal man alligevel nok have ændret lidt i, for at opdatere med blandt andet Co2. At Ispinnen kan hente energi fra omgivelserne uden at generes af rimfrost, kimer slemt for ørene, når vi ved at både køle og fryserum generes fælt af samme. Men for nu at citere mig selv

Citer

Men jeg forholder mig afventende og holder med nogen nysgerrighed øje med udviklingen.

Du skriver så til gengæld

Citer

og det kan jeg også sagtens tilbagevise, idet R290, som er =propangas, bruges mere og mere, også i supermarkeder og frisørsaloner etc.
kan du så liiige finde lidt om det!
 
hvac
Og lad os så stoppe her, indtil vi har lidt data at forholde os til!

 
hvac
Igen citat mig selv

Citer

At jeg klapper voldsomt i hænderne over de nye jordvarmeanlæg, er fordi dem jeg har oplevet, duer.


Hvad din "religion" er, er da dit valg. Hvad jeg tror på, er mit valg.
 
hvac
Igen citat mig selv

Citer

At jeg klapper voldsomt i hænderne over de nye jordvarmeanlæg, er fordi dem jeg har oplevet, duer.


Hvad din "religion" er, er da dit valg. Hvad jeg tror på, er mit valg.
Redigeret af hvac d. 17-09-2007 15:23
 
Carl Erik
hej hvac
Min religion er viden og facts, ikke tro og måske!
Hvis du sender mig din mailadresse skal jeg sende dig to pdf-filer på 700 kByte med beviserne.
vh
Carl Erik
 
hvac
Men dermed antydet at vi andre gætter???

Jeg savner stadig henvisninger til udpræget anvendelse af Propan som kølemiddel. Mig bekendt taler vi om et testanlæg i en frisørsalon samt en række vandkøleanlæg og kaskadeanlæg. Men mig bekendt vist intet endnu hvor propan anvendes indendørs DX fordampning, eller hvad?

Jeg kan vel bare følge med på din hjemmeside?
 
XJLN

Citer

Ellers skulle man måske støve Vølunds gamle energifanger af (det kunne rette op på for lidt slange). IVT's VBX har jeg ikke den vilde fidus til


Vølunds gamle!!
Er det den Aidt Miljø tidligere lavede eller en helt anden model?
 
hvac
Vølunds var fra før Aidt var på banen. Man lavede en art energi-fanger med Wawin rør og lagde dem op på taget. Koblede skidtet sammen med jordslangerne. Virkede fint til at fjerne permafrost fra jorden, og hjalp på virkningsgraden. Ikke mindst når man havde fået for lidt slange gravet ned( hvilket ofte skete). Men man ser ikke nogen af dem mere. Den sidste jeg så, lå i en container på genbrugspladsen.
 
PeterKunz
Jeg kunne jo også trække en slange fra min solvarmevandsbeholder ud gennem væggen og sno den som en spiral rundt om brineslangen på det 2 meter stykke der løber fra ydervæggen og ned mod jorden.. det er da kis, keep it simple. Og billigt.
IVT-X15, pr. 06/04-2007, 10m2 solvarme, Husdata. 700 m slange, 235m2 renoveret hus fra 1880. Radiatorer. Årscop (alt medregnet) pr 1.12.08: 3,7.
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 4

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,295
Nyeste bruger: JonasL
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

22,208,598 Unikke besøg
XHTML CSS