HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Vejledning/Grundregler f. inst. af jordvarme.
heatbeat
Hej til Jer alle. Kanon site og godt forum.

Jeg søger viden til hvordan jeg dimensioner et brugt anlæg.
Det er et KH med 10 år på bagen, som har været anvendt til jord/stald varme.
2 kredse på henholdsvis 12,5 og 18 Kw uden varmvandsbeholder. Kølemiddel R22.
Jeg har 430m2 bolig i 2 plan, som er mellem isoleret. Forventer med tiden at udnytte yderligere 100-150m2. Det er elementære ting som valg af slangediametre, længde, væskesammensætning i jordslanger, på hvilken måde skal eksisterende varmvandsbeholder tilsluttes (separat eller udtag fra centralvarmerørene). Jeg har et udhus som jeg vil opsætte anlægget i. (Det er vel at fortrække? Jeg har ladet mig fortælle at det kan larme en del.) I dette udhus havde jeg tænkt mig også at lave manifold for alle jordslangerne, så tæt på varmepumpen som muligt. Er dette ikke optimalt?
Håber i kan være behjælpelige med nogle gode og brugbare besvarelser!
På forhånd tak.Smile
 
airman
10 år gammel varmepumpe med datidens teknologi, så skal den være meget billig. 12,5 + 18 kW er en temmelig voldsom ydelse. Har du noget at bruge det til? R22 må genopsættes, men du må ikke ændre på designet jvf gældende lovgivning. Faktisk er jeg ikke sikker på du må genmontere sådan et anlæg. Men det kan da undersøges.

Som tommelfinger regel bør du aldrig hente mere end 20 W pr løbende meter aktiv slange. Så 30,5 kW - kompressorens optagne = gæt 20 kW (lidt mere måske) lad os sige 25 kW. 25000/20 = 1250 meter slange.

Forslag: 4 løb af 300 meter + fødeslange til brønden. Uden at kende pumper så kunne 4 stk 40mm slange og ø 63 fødeslange måske bruges til lidt skitseberegning. Har du strøm nok?

En trinkobler der kobler den lille ind ført. Den store som nr 2 og begge som trin tre var nok en god ide.

Pumper for jordkreds kunne praktisk laves med regulerbar pumper. Styret efter delta T kuldebærer. Eller programmeres til faktiske ydelse (trinkobling).

Brugsvand kunne laves vha overhedningsfjerner, hvis du kan påbygge en sådan. Jeg ved ikke om de gamle KH er begejstrede for at skulle højt op i temperatur.
 
heatbeat
Hej airman

Tak for dine råd.

Som svar til dine spørgsmål.
1: Jeg som sagt en del der skal opvarmes. Jeg havde som du foreslog tænkt mig at opsætte og lave den fulde instalation for begge VPerne. Jeg ved ikke præcist hvad hver af disse pumper ville kunne yde i forhold til mit behov. Det er det jeg gerne vil have nogle kvalificerede bud på.
2:Jeg har fået bekræftet at der ikke er noget problem i at genopsætte anlægget. Som du selv nævner, der må blot ikke pilles ved designet af kompressorsiden.
3: Ja, jeg har strøm nok.
4: Cirk.pump. VP1-Salmson MXL50-25 som brine og varmekreds. 3 trins regulering 1600-2000-2600o/m.
Cirk.pump. VP2-Salmson CXL80-32 som brine og varmekreds. 3 trins regulering 1400-2000-2600o/m.
5: Komp.VP1 TAG4561T ln 9,5A 19,5m3/h
Komp.VP2 Maneurop MT80HP4; BTU 82000; 16,4A;

Nye spørgsmål.
Hvordan ville du foreslå, at jeg laver jordkredsen? Som en fælles for de 2 Vper eller en for hver kreds? (Jeg tænker her på forholdet at der måske kun vil være en Vper kørende, 40% af tiden.)
Du nævner nogle elementer som trinkobler, regulerbare pumper eller trinkobling og overhedningsfjerner.
Vil det være tjenligt med en ny styring eller vil den gamle kunne modificeres til disse ændringer?
Evt. påbygge ny styring, er det muligt og til en overkommelig pris?
Når snakken nu falder på styring vil det så være optimalt også at anvende sensorer for udetemp. og rumtemp?
 
airman
Det kræver lidt analysering at svare på dine tillægsspørgsmål. Og umiddelbart ville jeg være ked af at sige dig noget uden at have gransket diagrammer og kurver.

Umiddelbart kunne jeg bedst forstille mig at lave en fælles jordkreds og så trække denne med en frekvensstyret pumpe. Eventuel programmere en lille PLC til at varetage denne styringsdel. Har du gang i PLC'en ville en trinkobling af selve varmepumpedelen nok også være fornuftigt. Og selvfølgelig fortsat kunne udekompensering af varmepumpen være særdeles klogt. Men med to varmepumper, bør du køre op mod en buffer og fordele varmen derfra på vanlig vis.

Med andre ord behøver du et bette projekt!
 
airman
Men det bliver jo en halvhidsig affære med en samlet varmeydelse på +30 kW. Og desværre kan du så ikke køre de gamle Maneurop'er specielt højt op i temperatur. Derfor ville jeg nok ofre lidt projekthjælp/analyse inden du hopper i sådan et projekt. Faktisk kan du rimelig uproblematisk lade to standard varmepumper køre parallelt på hver deres styring, kun ved hjælp af lidt snedig programmering af standard styringerne. Eller du kan vælge to i hver sin størrelse, bruge en simpel LS trinkobler og lade den frigive varmepumperne i trin.

Og det store spørgsmål, er selvfølgelig om det bliver for dyrt at opdatere de to gamle - og de så stadig er "gamle" R22 pumper, iøvrigt med markedets nok mest støjende kompressor OG så kun lavtemperatur.

Men ellers lyder det spændende. Og designer du rigtigt, kan du altid flå de gamle ned, og bygge nye på senere.

Har du checket om de kan køre sprit som brine? Det ville være træls at skulle have så meget glykol ud i jorden og ligge?
 
heatbeat
Hej igen til alle og airman.

Jeg er på forumet igen efter en heftig omgang arbejde i ind og udland. Shock
Jeg har undersøgt fakta og er gået lidt mere i detaljer vedr. mit projekt.
Jeg har fået oplyst at jeg kan anvende IPA i mit anlæg, næste spørgsmål er: hvad gør at den kan bruge IPA eller ikke, samt skal det være ren IPA eller ikke?
Der sidder 2 styringer på anlægget, så spørgsmålet er:
Hvad er prisen på en ny styring med udekomp. til min kære "støjviol"? Er der flere leverandører eller skal jeg gå efter den dyreste og bedste?
Da jeg har adgang til al den jord der findes nødvendig for mit projekt "støjviol", hvad afgør da slangedim. og den totale slangelængde? Er det 1600 eller 2400 meter der eksempelvis skal satses på? Se i første omgang bort fra de enkelte slangers længde, jeg regner forløbelig med sløjfer på 2x100 meter. Jeg har for nemhedens skyld tænkt mig at placerer sløjferne i ren agerjord. Afstanden fra udhuset hvor VP skal placeres til marken er ca. 40 meter. Så ialt ca. 140 meter fra VP til yderste sløjfe. Kan mine pumper anvendes til dette formål eller skal jeg satse på de frekvensstyrede pumper? Har du evt. fabrikat på mulige velegnede pumper?
Det var mange spørgsmål, men der meldes jo snart om forårskuller og jeg ser, eller retter sagt, bonden ser helst at jeg er færdig inden han skal i jorden. Det kan der vel sagtens være en grand af sandhed i.Grin

Mvh. Heatbeat
 
PeterKunz

Citer

Jeg har fået oplyst at jeg kan anvende IPA i mit anlæg, næste spørgsmål er: hvad gør at den kan bruge IPA eller ikke, samt skal det være ren IPA eller ikke?

Du skal blot have et frostsikringsmiddel, om det er det ene eller andet betyder ikke så meget for anlægget.

Det betyder derimod noget for naturen.
IPA-sprit er det mest miljøvenlige for øjeblikket.

Du kan også bruge ren IPA (2propanol).
Fordelen ved ren IPA er, at du kan købe den uden at have en spiritusbevilling.

Husk at ren IPA ikke frostsikrer så meget som IPA-sprit. Procentuelt skal der mere ren IPA i vandet end der skal med IPA-sprit.
Redigeret af PeterKunz d. 04-03-2008 00:44
IVT-X15, pr. 06/04-2007, 10m2 solvarme, Husdata. 700 m slange, 235m2 renoveret hus fra 1880. Radiatorer. Årscop (alt medregnet) pr 1.12.08: 3,7.
 
heatbeat
Hej PeterKunz og tak for din kommentar.

Jeg vil gerne om du kunne give mig lidt info vedr. valg af IPA-sprit eller ren IPA. Hvilket vil være at foretrække i forhold til anlæggets virkningsgrad? Er der en mærkant forskel på brugen af disse? Du omtalte at der skulle anvendes mere ren IPA for at frostsikringen er tilstrækkelig. Hvad er blandingsforholdet for den rene IPA?

Mvh. Heatbeat
 
airman
Det er bestemt ikke ligegyldigt hvad du frostsikrer med. Du bør sikre dig at pakdåser i pumper, ventiler og lignende kan enes med IPA'en. Spritvand er noget tyndere end glykolvand. Så noget der kan holder tæt for glykolvand behøver ikke at holde tæt for spritvand.

Igen må jeg anbefale dig at finde en der kan rådgive dig. Faren for at noget bliver forkert, for dyrt, for ringe, er for stor. Specielt når du roder med en større special-installation.

Gør det selv er ok, specielt når der laves plug & play løsninger i den bette klasse. Her taler vi om opbygning af en 30 kW varmecentral (vil kunne trække 6 nye huse, hver på et par hundrede m²).

Du skal have styr på styringen af anlægget. Styringsfilosofi. osv. Opbygningen. Slangelængder. Tryktabsberegninger. Manifold'er. Balanceringsventiler. Myndighedsgodkendelser. Kontrol og gennemgang af de gamle KH'er. Trykprøvning af samme. At lave alt det vil det være en fordel at anvende en specialist til. I det mindste den del du ikke selv føler dig hjemme med at lave.
 
airman
Pas også på hvorledes du blander IPA. Sprit har nogle trælse engenskaber hvis du blander det over 30% (det kan brænde).
 
PeterKunz
Om du bruger IPA eller IPA-sprit har ingen indflydelse på virkningsgraden. Eller dog kan der være en absolut minimal forskel idet ren IPA transporterer varme en anelse bedre end IPA-sprit, så vidt jeg ved. Det er der dog ingen grund til at tage hensyn til.

Men som airman skriver, lav en idé til løsningen og få en ekspert til at tjekke alt igennem.
Airman, der er prof, har i øvrigt meget mere forstand på tingene, end jeg, som amatør, har.

Jeg vil foreslå dig, at du henvender dig til [url]http://www.chemex.dk/[/url]. Her kan du få klar besked.
Redigeret af PeterKunz d. 04-03-2008 11:54
IVT-X15, pr. 06/04-2007, 10m2 solvarme, Husdata. 700 m slange, 235m2 renoveret hus fra 1880. Radiatorer. Årscop (alt medregnet) pr 1.12.08: 3,7.
 
heatbeat
Hej igen til alle.
Ja jeg giver ikke så let op.
Jeg er godt klar over at jeg skal gøre brug af en"specialist", men jeg har også lært mig og kan ligeledes også se på tværs af forumet, at der er en del religion i alt dette her, afhængig om man er til IVT, Vølund, KH etc. Derfor vil jeg gerne have så bredt og godt et vurderingsgrundlag som muligt, netop for at få belyst bl.a. dimensioneringer og alle de forskellige konkrete aspekter omkring jordvarme VPer. Betragt mine spørgsmål, for jer som ved noget om disse ting, som mulighed for at dele den viden og erfaring i besidder, med vi andre.
Formentligt får det flere til at interesserer sig for og investerer i "den rigtige løsning" hvad ang. VP!
Det er vel det der betegner et godt forum!Wink
Jeg lader mine spørgsmål stå åben fra tråden tidligere og håber på en god feedback.
Tak og med venlig hilsen Heatbeat.Smile
 
Sydkoel


Det er forbudt at sætte nye anlæg med R22 op, men man må gerne sælge og flytte eksisterende anlæg !!!

På eksisterende anlæg må man udskifte hovedkomponenter én gang, (kompressor, kondensator eller køleflade) dette dog kun hvis man ikke ændrer på kapaciteten.

Det vil sige 1 kompressorskift....Hvis den ryger igen er det et nyt anlæg eller en konvertering !

Læs eventuelt mere her : [url]http://www.kmo.dk/2005-nyheder-flytning-anlaeg.htm[/url]
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 1

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,295
Nyeste bruger: JonasL
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

22,290,884 Unikke besøg
XHTML CSS