HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
VArmegenindvinding med emhætte.
hamselv
Men start med at vælge en ventilationsentreprenør der ubetinget har tænkt sig at overholde: DS 428 brandnormen og Bygningsreglementet. Hvis samme entreprenør så vil love dig ikke overhovedet at anvende billig flexslange og lave alt kanalarbejde i metal, er du godt kørende. Selve øvelsen er nogenlunde nem. Du anvender et aggregat med tilstrækkelig kapacitet, min. ENERGY II. Exhausto har en boks der kan bruges sammen med Exhaustoemhætter eller de fleste andre FRANKE emhætter. Så skal der en bette relæ boks til og et motorspjæld. Så er resten noget med ordentlighed og korrekt dimensionering af kanalsystemer at gøre.
 
jonaskp
Tak for svaret.

Mit problem i forhold til ventilationsmontøren er at ham som husfirmaet har tilknyttet ikke vil lave et system hvor vi får emhætten koblet på og jeg har tidligere haft kontakt til 2 andre montører, som begge afviste, fordi de ikke ville arbejde under de krav til tæthed mm. som husfirmaet stiller som betingelse (sådan forstod jeg det).

Så jeg er lidt tilbage ved selv at stå for at installere rørene, men mangler jo så hjælpen til at være sikker på at det er dimensioneret rigtigt. Vi har fået en plan over anlægget, med indtegnede rør som Genvex har lavet, men det skal jo laves lidt anderledes, når nu vi bla. skal have flyttet udsugningen i køkkenet, til hvor emhætten er.

Planen er at vi skal have et ECO 375 anlæg fra Genvex, pga. huset størrelse.

I dit første indlæg skrev du om at der skulle bruges en emhætte med et godt emopfang, og så pille alt indmaden ud. Nu nævner du specifikt Exhausto og Franke Emhætter. Er det dem der er nemmest at have med at gøre, eller er det din erfaring at de er de eneste der duer til denne løsning?

Boksen fra Exhausto, er det en form for relæboks du mener, eller er det en boks der installeres på ventilationsanlægget, lidt ala Nilans Em-box?

Og sidste spørgsmål (i denne omgang): har jeg forstået det rigtigt, at emhætten erstatter udsugningen i køkkenet? Således at når anlægget kører "normalt", så er der et meget svagt sug i emhætten, ligesom ved de øvrige udsugninger, på fx. badeværelse.
Og når man så aktiverer emhætten på fuld styrke, så har man installeret et motorspjæld der frakobler de øvrige udsugninger (bad/bryggers), så der kun er sug i emhætten?


Mange tak for hjælpen indtil videre.
 
hamselv
Ville så foretrække at anvende Energy II da den har aluveksler. Boksen fra Exhausto er en simpel relæboks der taler med emhættens timer. Den skal du lade trække et topolet relæ, der igen luser en indgang på GENVEX'en OG åbner for motorspjældet til emhætten. Kunsten er så at køre i lige linie fra anlægget og til emhætten. Lyddæmpningen hos CHR hed så en hoveddæmper 200 1200 og så kom afgreningerne til toiletter, bad mv. Motorspjæld. Lyddæmper 160 900. Emhætte. Det er i den henseende vigtigt at du søger at balancere dit kanalsystem. Motorspjældet skal så dæmpe dit grundluftskifte så det passer med de lovbefalede 72 m³/h. Når så emhætten aktiveres åbnes motorspjældet og ventilatorens omløbstal øges. Og bruger du Energy II'en er der power nok uden EM boks. Chr's anlæg siger intet hverken med eller uden emhætten i drift. Chr's indblæsning er lyddæmpet på samme vis med 1200 hoveddæmper, og 600 deldæmpere. Bagkantindblæsningerne endda med yderligere dæmpning. Ventilerne er med markedets bedste egendæmpning - altså ikke noget billigt plastik-godtnok og absolut ingen slanger.
 
jonaskp
Tak for svaret.

ECO 375 blev valgt da den passede i forhold til huset størrelse (lige omkring 300m2 i alt), men jeg kan se at Energy II også skulle være op til 300m2, så det skulle jo være fint. Det ville heller ikke gøre mig noget at få den ud af bryggerset og op på loftet (som Energy II jo er beregnet til, hvis jeg har læst rigtigt).

Er der nogen mulighed for at du ville kunne hjælpe med at dimensionere anlægget for mig?
Som nævnt har jeg det problem at de montører jeg har haft fat i ikke har villet hjælpe, pga. deres erfaringer med krav fra byggefirmaet (ikke noget jeg går op i, og vi står selv for den indvendige færdiggørelse) og den montør som er tilknyttet er ikke så lydhør for at jeg vil have emhætte koblet på. Og selvom jeg så fik ham overbevist, så ville han ikke have erfaring med den type system.
Da det er et noget større arbejde end bare at komme med gode råd på et forum, vil jeg selvfølgeligt gerne betale for det, men jeg ved ikke om det så bryder nogle skrevne/uskrevne forumregler. I så fald beklager jeg.

Jeg kunne bare virkeligt godt bruge hjælp til at få det til at spille, så jeg er sikker på at jeg har fået anlægget rigtigt balanceret.
 
Chr
Hej Jonas.

Beklager det lidt sene svar. Jeg har været en tur i udlandet for at arbejde lidt. Penge og indtægter, du ved.

Jeg er stadig meget tilfreds med mit anlæg. Det fungerer lige som forventet. Sørg for, som Hamselv skrive, at få en med en volumenskærm på, så sidevindsfølsomheden vedsættes.
Jeg har annbefaletr løsningen til andre og gør det fortsat.

Chr.
197 kvm hus, energiklasse 2015. Blowerdoor testet til 0,28.
IVT PremiumLine EQ C8 varmepumpe med 463 meter turbocollector og 300 l buffer.
Specialdesignet ventilation med varmegenindvinding, Genvex Energy II med emhætte tilsluttet.
 
jonaskp
Hej Chr.

Tak for dit svar. Det bekræfter bare mine egne tanker omkring at det er den rigtige løsning. Mit problem er bare lige nu at finde en montør der kan lave dimensioneringen og som er enig i den betragtning at emhætten skal køres over anlægget. Det er umiddelbart lettere sagt end gjort :-)
 
woebbe jordvarme siden 1985
Du kunne måske også overveje at købe en emhætte fra berbel, de findes med recirkulation med kulfilter og katalysator, på den måde vil du slippe for at køre emhætten sammen med ventilationsanlægget og du skal ikke lave hullet i vægen til aftræk.
Det forudsætter naturligvis at berbels emhætter holder hvad de lover og det ved jeg ikke da jeg blot er stødt på produktet i forbindelse med planlægning af nyt køkken.
Du kan se dem på : berbel.dk
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
hamselv
Kan så fortælle dig at til kommercielt brug og skolekøkkener vil sådan en emhætte være strengt forbudt iflg AT.
 
woebbe jordvarme siden 1985
Men er det så fordi de ikke virker ordentligt, alså fjerner luft og fedt m.m. ??
Jeg har aldrig selv været glad for recirkulation, men nu så det endelig ud som om der var noget der virkede. Det vil unægteligt være nemmere med recirkulation når man har ventilationsanlæg...
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
hamselv
Du kan ikke bortfiltrere de kræftfremkaldende stoffer i stegeosen. Spurgte for en god ordens skyld AT om det overhovedet kunne overvejes i forbindelse med et skolekøkken og fik et rungende: Det er fuldkommen forbudt. Om så der var HEPA filtre på, nej, nej og atter nej. Det står ret klart nedskrevet, at i forbindelse med punktsug må luft under ingen omstændigheder recirkuleres. Og emhættesug er punktsug. En af kollegaerne i branchen, havde foreslået en af vore kunder at lave recirkulation i et skolekøkken. Direkte adspurgt var svaret altså klokkeklart nej. Personlig bil jeg ikke under nogen omstændigheder overveje det.
 
jonaskp
Recirkulation er for mig at se umiddelbart også den dårligste løsning. Så ville jeg nok hellere lave separat udsugning og så leve med at skulle åbne vindue.
Uanset hvor gode filtre så tvivler jeg stærkt på at de kan fjerne alt lugt og røg, og så vil det være ret ærgerligt når der er tale om et stort køkken-alrum.

Min jagt på ventilationsmontører der er med på ideen, er desuden indtil videre uden held, så jeg er lidt i vildrede.
Jeg har intet imod selv at skulle samle og installere rørene, men problemet er det med dimensioneringen og at sørge for at det hele passer sammen.
 
hamselv
Ville skam gerne hjælpe dig. Men admin synes ikke vi brugere må kommunikere. Og jeg bliver bare blacklistet hvis jeg laver noget der giver dig et hint.
 
woebbe jordvarme siden 1985
Nej recirkulation har heller aldrig været min kop the, løsningen fra berbel så blot umiddelbart interesant ud, men når det er forbudte i feks skolekøkkener er det nok hellerikke klogt at lave i vores private hjem. Hvis luften fra emhætten bliver ledt helt ud gennem ventilationsanlæggets udsugning er man på den sikre side.
Som et lille indspark i jeres debat kan jeg oplyse at jeg siden 1986 har haft min emhætte (først Voss senere gorenje) tilsluttet til min ventilationsanlæg med varmegenvinding og det har altid fungeret perfekt. Udfordringen var at bygge en styring som kunne styre 2 motorspjæld, tænd og sluk ur samt hastighedsregulering m.m.
Jeg må dog erkende at jeg meget tydeligt kan se og især lugte hvilken af skovlhjulene der sidder på udsugningssiden hvor emhætten er tilsluttet. Derfor er det vigtigt at man har et effektivt fedtfilter i emhætten, hvilket jeg nok ikke har haft.:-(

@hamselv, jeg håber det er ok at jeg lige i denne tråd stiller dig et spørgsmål, mit ventilationsanlæg er Vevex fra svenske svab, installeret i 1986, skovlene på begge skovlhjul er nu efter så mange år blevet temmelig ru pga rust, hvor meget vurderer du at det betyder for effektiviteten ?
jordvarme anlæg vølund f 1245 8 kwh, ca 520 m slange i 2 lag. hus 250 m2 fra 1985 gulvvarme over alt. ventilationsanlæg med varmegenvinding. indetemperatur ca 23 graderWinkvarmepumpens årsforbrug i : 2010 = 5000kwh, 2011 = 4950kwh, 2014 = 4398kwh.
Jordvarmen opvarmer også mit 1900 liters UDENDØRS SPABAD. med 38 grader varmt vand sommer og vinterGrin
Pr.21/9 2012 48 stk 250w solcellepaneler fordelt på syd,øst og vest vendte tagflader med danfoss tlx + 12,5 kwh inverter begrænset til 6 kwp. solcelleproduction i 2014 = 10070 kWh Grin
 
hamselv
Hvis det er en gammel VEVEX (den med dobbelt kryds) har vi lige modificeret én, med to nye ventilatorer, i stedet for de gamle med fælles ventilatormotor.
 
hamselv
Desværre har jeg vist ikke din mail og kan derfor ikke videreformidle budskabet.
 
hamselv
Nåeh jo. Du får lige en mail i morgen med et par skitser og et diagram.
 
hamselv
Mail sendt
 
jonaskp
Hamselv: Tak for svaret. Virker lidt underligt, men kan forstå det er sådan det foregår.
Jeg må jo forsøge med noget detektivarbejde istedet for...

Min mail er sat til ikke skjult, men jeg ved ikke om det har nogen betydning...
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 13

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,311
Nyeste bruger: Macila
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

24,168,460 Unikke besøg
XHTML CSS