HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
Se indlæg
 Udskriv debat
Jordvarme kontra Luft/Vand
Shelduck
Jeg er i den situation, at jeg vil skifte mit pillefyr ud med en varmepumpe.

Jeg bor i et hus fra 1966 på ca. 140 m2 i to plan. Vi fik installeret centralvarme i 2016 med almindelige konvektor radiatorer (11, 22 og 33). Ingen gulvvarme. Stort set alle radiatorer kan levere 55 W/m2 ved 55/45/20.

Valget står mellem jordvarme og luft/vand.

Vi har en grund på 5000 m2, hvoraf 3000 m2 er tilkøbt fra naboen (landbrugsjord). Der er ca. 30 m fra teknikrummet til kanten af marken. Det er sået markgræs, som vi slår som en græsplæne.

Når man snakker med mulige leverandører foreslår de måske ikke den optimale løsning for mig, men nok den bedste forretning for dem.

Så jeg vil gerne have lidt "objektiv" input til hvad jeg skal vælge?

Mine kriterier går mere i retning af driftssikkerhed, tryghed og økonomi på den lange bane end hvad løsningen koster her og nu. Jeg har meget dårlige erfaringer med mit nuværende pillefyr fra 2016 :-(

/Bjørn
 
lars-jacobsen
Jordvarme - uden tvivl.
Den er måske lidt dyrere, end luft, men der er flere andre fordele.
Levetid og drift på slanger vs udledel.
Støj/miljø
Plads og visuelt er udedelen ikke særlig kønne.
På selve virkningsgraden og dermed økonomien skal man regne lidt mere. Huset er ikke så stort, men ingen oplysninger om energiforbrug, isolering osv er det rent gætteri.
Der sker ikke noget ved at få et par uforpligtende tilbud fra mulige leverandører. Deres “værktøjer” burde også foreslå det optimale til bygningen (ud fra input opsamlet ved onsite besøg) og ikke det/den løsning de tjener mest på.
Så når du har et par af dem kan vi kommentere vilkårene. Men en “du skal vælge model a eller b” får du nok ikke. Jo jo der kan komme anbefalinger fra bruger der har en model x som de er tilfreds med. Det samme kan komme fra en med model y. Og endelig kan der komme “du skal aldrig vælge model z”. Så valget er helt dit eget. Det er ikke anderledes end når du skal købe en bil. Der er heller ikke kun 1 rigtigt valg.
Bosch EHP7 LW/M, 110L buffer, 2*300m slange. Nilan Comfort 450 Ventilation
Energiklasse 2 hus fra 2010 på 213 m2 + 22 m2 1.sal. Åbent til kip overalt (5,6 m) => 717m3 opvarmet/ventileret volume. Gulvvarme overalt, rum temperatur ca. 22-24 grader.
2010-2020: Graddagekorigeret normforbrug i perioden: 5.494kwh, ved fordeling af Varme/Vand: 87/13 %
Op til 5 personer i husstanden, hvoraf 3 er teenagere.
Deltager i "Styr din varmepumpe", (nr.99) samt egne data på:
Strammelse.stokerlog.dk
 
hamselv
Det ligner lidt mit. Købte huset med et træfyr, der kørte til det døde. Ret fint var det med gratis varme, ulempen var at træet tog al min fritid. En anden ulempe var mangel på komfort og varmt vand. Min grund er +5500 m², så slanger var lagt og varmepumpe stod på lageret, da kedlen døde. Den udskiftning her jeg aldrig fortrudt. Firmaet jeg kom til efterfølgende, har en særdeles stor serviceportefølge på såvel gamle som nye installationer. Vi har stort set alle fabrikater, både VV og LV varmepumpe. Og skal jeg skifte eller bygge nyt, er jeg ikke et sekund i tvivl. Det bliver jordvarme igen. Det er det ubetinget nemmeste, mest driftsikre, mest driftøkonomiske man kan forestille sig. Men sørg for at finde en ordentlig installatør. Alle er iflg deres annoncer specialister. Men et opslag på www.kmo.dk sfslører at kun få er fagmænd. Og endnu færre er regulært uddannet i det de laver. Kigger du på varmepumpe firmaernes forhandlere er det desværre også oftest en broget flok smede og ellerter, der måske kan mønstre et 2,5 kg certifikat, hvis man er heldig.
 
Varmeihuset
Har selv et hus fra 61 62 alt efter hvor man kigger, og det har en ond kælder, en luft vand kan sagtens bruges, det kan endda være billigt i anskaffelse, og i drift, alt efter hvor du bor ,,,
MEN jeg ville altid skulle lave en aftale med en makker, til at holde øje med udedelen, hvis jeg skulle være bortrejst i snevejr , den er også mere sart overfor korrosion osv

den ro i sindet,,som jord eller søvarme gir ville jeg gerne ha ,,og da du har rigeligt med jord, som oven i købet lyder til at være let at gå til (ingen forhindringer) så ville jeg ta jordvarme ,,med mindre du også har en sø,, så ville jeg ta søvarme,, du kunne jo grave en sø ;o),, men udgiften ville næppe komme hjem igen
JA JA
man blir lidt bidt af det, men hellere det end bidt af en regning fordi, man ikke var bidt af det ;o)
 
skov
Med det antal m2 til rådighed er det helt oplagt med jordvarme, læg endeligt rigeligt antal meter slange.

Du oplyser at dine radiatorer kan følgende, 55w/m2 og temperaturer 55/45/20.

Ud fra min erfaring, hvis såfremt du ønsker god økonomi, god COP, er dine radiatorer nok i underkanten til at du kan få lav fremløbstemperatur, nede omkring de 35 gr.

For egen vedkommende ligger mine radiatorer på ca. den dobbelte ydelse pr. m2. Huset er fra 1968, med optimeret klimaskærm, 3-lags glas, 500 mm på loftet, mv.
Har 23 gr. i stue og køkken, med en fremløbstemperatur på de ca. 35. gr.

Desværre hænger kvalificeret VVS'er, for jordvarme, ikke på træerne, som også ovennævnte indlæg beretter.

Vedhæfter Thor Watt tabel for radiator, godt nok en ældre version, men kan være brugbar til at finde evt. "flaskehalse" hvor given radiator halter i ydelsen af Watt.
 
skov
Desværre kan systemet nok ikke upload Excel filer.
Vi prøver med Zip format.
skov tilknyttede følgende billede:fil:
thor-watt-tabel.zip [35.01kB / 511 Downloads]
 
Spring til debat:
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 7

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,288
Nyeste bruger: luna26
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

22,147,819 Unikke besøg
XHTML CSS