HeatPump.dk
  Glemt kodeord ?  Opret en bruger  
Navigation
Klimadan
Klimadan
Klik På Billede
JS
JS Reservedele
Klik På Billede
Jordvarme og varmepumpe

UDLÆGNING JORDSLANGER
FAQ: GENERELLE SPØRGMÅL OM VARMEPUMPER
FAQ / OSS (Ofte Stillede Spørgsmål) >GENERELLE SPØRGMÅL OM VARMEPUMPER
1. Hvordan kan et naturvarmeanlæg hente varme i haven om vinteren?10. Hvor lang tid tager det at installere et naturvarmeanlæg?2. Hvad koster naturvarme sammenlignet med andre opvarmningsmetoder?3. Kan man være sikker på, at naturvarme fungerer stabilt?
4. Naturvarme kører på el. Er det miljøvenligt?5. Kan der installeres naturvarme i alle slags boliger?6. Der blev installeret en del jordvarmeanlæg i 70'erne. Hvorfor har man ikke hørt mere til dem?7. Påvirker det haven, når man tager varme fra jorden?
8. Hvad sker der, hvis jordslangen bliver revet over, og væsken løber ud?9. Kræver naturvarme nogen særlig vedligeholdelse?
1. Hvordan kan et naturvarmeanlæg hente varme i haven om vinteren?
Om vinteren er jorden naturligvis koldere end om sommeren. Men et naturvarmeanlæg forholder sig ikke til "varm" og "kold" på samme måde som mennesker. Det arbejder udelukkende med relative varmeforskelle. Det betyder, at der er lige som meget varme at hente fra -10 til 0 grader, som fra 10 til 20 grader. Først når udendørstemperaturen falder til under -15 grader supplerer anlægget sin varmeproduktion med direkte varme fra en elpatron. I Danmark er så streng frost dog begrænset til ganske få timer om året, hvis den overhovedet forekommer.
Top
10. Hvor lang tid tager det at installere et naturvarmeanlæg?
- Et naturvarmeanlæg kan installeres på helt ned til tre dage, inklusiv gravearbejde. Hertil kommer en indkøringsperiode på to til fire uger, hvor anlægget finjusteres til optimal drift.
Top
2. Hvad koster naturvarme sammenlignet med andre opvarmningsmetoder?
- Når man skal lave en samlet vurdering af, hvad naturvarme koster, er det en fordel at anskue sine varmeudgifter i to dele: Daglige driftsomkostninger og anlægsmæssige omkostninger.

I daglig drift er naturvarme en af Danmarks absolut billigste opvarmningsmetoder. Varmen fra egen jord er gratis, og naturvarmeanlægget bruger kun begrænsede ressourcer på at udnytte den.

På anlægssiden koster en naturvarmeinstallation til både varme og varmt vand mellem 80.000 og 100.000 kroner. Det vil sige 40 - 50.000 kroner mere end en komplet installation af et nyt oliefyr. Men fordi naturvarmeanlægget har betydeligt lavere løbende driftsomkostninger, tjener det som regel sig selv ind på under ti år.

Som tommelfingerregel kan man sige, at naturvarme er op til 60 procent billigere end elvarme, 50 procent billigere end oliefyr og 40 procent billigere end naturgasfyr. Et naturvarmeanlæg kan uden problemer konkurrere med traditionelle opvarmningsmetoder, selvom den nøjagtige besparelse kan variere fra installation til installation.

Hvis man præcist vil vide, hvilken besparelse man skal forvente ved at skifte til naturvarme, kan det anbefales at lade en af vores naturvarmekonsulenter kigge nærmere på forholdene. Besøget er gratis, og kan bestilles hos de lokale forhandlere eller hos IVT Naturvarme A/S på 44 89 86 70 / naturvarme@dk.bosch.com.
Top
3. Kan man være sikker på, at naturvarme fungerer stabilt?
- Mange års erfaring viser, at naturvarmeanlæg, der er tilpasset boligen, kører særdeles stabilt. Da de er eldrevne, er de godt beskyttet den høje elforsyningssikkerhed i Danmark. Den forventede levetid for et jordvarmebaseret naturvarmeanlæg er over 20 år.

På nær IVT Nordic Inverter er alle vores anlæg udviklet og produceret af den svenske virksomhed IVT, der er en af verdens største og bedste leverandører på området. Omkring 95 procent af al svensk nybyggeri udstyres i dag med anlæg baseret på varmepumper. Det siger en hel del om teknikkens stabilitet. Vi kan uden tøven garantere, at naturvarme fungerer stabilt, miljøvenligt og billigt.
Top
4. Naturvarme kører på el. Er det miljøvenligt?
- Ja. Gammeldags elvarme og naturvarme har ikke ret meget med hinanden at gøre - ud over at begge opvarmningsteknikker er eldrevne. Men naturvarmeanlæg ikke bruger el på direkte produktion af varme, som en elradiator gør. Det anvender i stedet sit elforbrug på at indsamle gratis varme fra jorden eller luften udenfor. Derfor er det stort set kun anlæggets kompressor og cirkulationspumper, der bruger el. Elradiatorer giver 1kW varme for hver kW, de forbrguer, mens for eksempel et jordvarmeanlæg giver 3,5 kW per tilført kW. Naturvarmen er altså 3,5 gange mere effektiv end almindelig elvarme.

Desuden er moderne elproduktion underlagt strenge krav til CO 2 -udledning og rensning af røg. Derfor er der miljømæssigt set store fordele ved at basere sit forbrug på el, der er centralt produceret. Naturvarme er en af markedets absolut mest miljøvenlige opvarmningsmetoder.
Top
5. Kan der installeres naturvarme i alle slags boliger?
- Ja. IVT Naturvarme A/S har Danmarks bredeste udvalg af varmepumper, og vi tilbyder løsninger til alle slags boliger. Har man ikke plads til jordslanger på sin grund, kan et luftbaseret Optimaanlæg erstatte det gamle centralfyr. Er huset elopvarmet og uden vandbåren varme, kan elvarmen delvis erstattes af et mindre, luftbaseret naturvarmeanlæg (IVT Nordic Inverter). På den ene eller anden måde kan alle drage fordel af naturvarme.
Top
6. Der blev installeret en del jordvarmeanlæg i 70'erne. Hvorfor har man ikke hørt mere til dem?
- Selve varmepumpeprincippet har været kendt i mange år, men moderne anlæg til private forbrugere er i dag langt mere effektive og gennemprøvede end tidligere. Blandt andet hvad angår kompressorer og kølemidler. Desuden skal naturvarmeanlæg dimensioneres præcist efter hvor stor en kapacitet, de skal have. En børnefamilie har således brug for et anlæg med en længere jordslange end et enligt par, hvor børnene er flyttet hjemmefra. Såvel teknik som dimensionering er i dag særdeles velafprøvet. Vores naturvarmeprogram er leveret af svenske IVT, der har mere end 30 års erfaring og over 300.000 velfungerede anlæg bag sig.
Top
7. Påvirker det haven, når man tager varme fra jorden?
- Nej, det gør det ikke. Når gravearbejdet er overstået og haven atter ligner sig selv, vil der ikke være nogen forskel. Slangerne løber 80-100 centimeter under jordoverfladen. Derfor bør man naturligvis være forsigtig med at grave så dybt i jorden.
Top
8. Hvad sker der, hvis jordslangen bliver revet over, og væsken løber ud?
- Ingenting. En sikkerhedsanordning på anlægget sørger for at der ikke kan løbe mere end tre liter ud, før anlægget stopper automatisk. Den væske, der cirkulerer i jordslangen, består af en ufarlig blanding af vand og almindelig ethanol (sprit). Bliver slangen for eksempel gravet over, sker der altså ikke noget ved, at væsken løber ud i jorden. Faktisk er blandingen så miljøvenlig, at man må etablere jordbaseret naturvarme helt ned til 75 meter fra en grundvandsboring.
Top
9. Kræver naturvarme nogen særlig vedligeholdelse?
- Nej. Anlægget er selvstyrende og holder hele tiden rede på, at alting kører, som det skal. Via et display kan man se anlæggets status og få oplysninger om, hvad det er i gang med. Sker der et trykfald i et af kredsløbene eller lignende, gør anlægget opmærksom på situationen via en fejlmeddelelse. Vi anbefaler, at man i løbet af det første halve år renser jordslangens filtre, da monteringen kan give lidt urenheder. Men derefter kører et naturvarmeanlæg år efter år uden at kræve nogen former for vedligeholdelse.
Top
Log ind
Indtast brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 3

Brugere online: 0

Antal brugere: 3,288
Nyeste bruger: luna26
VVS Eksperten
HS Tarm

Klik På Billede
KMO Jordvarme

HEATPUMP.DK ER KMO MEDLEM
Copyright © 2006-2022 Heatpump.dk Læs Legal Disclaimer i Navigation Felt Alle varemærker er respectives ejendom.
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2024 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

22,139,407 Unikke besøg
XHTML CSS